Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ЕК: Единствено България спазва критерия за бюджетен дефицит на ЕС

Парите

ЕК: Единствено България спазва критерия за бюджетен дефицит на ЕС

Комисията отправя четири препоръки към страната ни

България е единствената страна в ЕС, която спазва критерия за бюджетен дефицит в Общността. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, който представи пролетния пакет на Европейския семестър.

„Икономиката на България беше засегната от кризата, която удари както сектора на услугите, така и производството. Отрицателното въздействие се засилва от намаляващото търсене и снабдяване.  Мерките, предприети от  правителството да се справи с извънредната ситуация, може да помогат за смекчаване на последиците от кризата, но тяхното бързо и ефективно прилагане ще бъде от ключово значение за запазването на заетостта и подобряване на ликвидността на компаниите, особено на МСП, и на независимите работници“, се посочва в доклада за страната ни.

Именно върху кризата заради COVID-19 акцентира и самият Домбровскис в речта си.

„Коронавирусът ни удари като астероид и образува кратер в европейската икономика. Настоящият пролетен пакет от европейския семестър беше преработен и рационализиран, за да даде насоки на нашите държави членки, докато си проправят път в напрегнатата обстановка. В непосредствено бъдеще вниманието ни е насочено към инвестирането в общественото здравеопазване и защитата на работните места и предприятията“, заяви той.

В доклада се посочва, че са налице предизвикателства в борбата с корупцията, недостатъчно инвестиции и има голям процент на необслужвани кредит.

Препоръките към страната ни са общо 4 за 2020 и 2021 година.

Да се предприемат всички необходими мерки, за да се преодолее икономическият спад и да се насърчи възстановяването. Кога икономическите условия позволяват, да се провежда фискална политика, насочена към постигането на разумна средносрочни фискални позиции и осигуряване на устойчивост на дълга, като същевременно се подобряват инвестиции. Мобилизиране на подходящи финансови ресурси за укрепване на устойчивостта, достъпността и капацитета на здравната система, а здравните работници да бъдат разпределени равномерно.

Предлага се да се гарантира социална защита и активните политиките за пазара на труда. Посочва се подобряване на възможностите за дистанционна работа, както и отстраняване на недостатъците в схемата за минимален доход.

Препоръчва се ускоряване на процедурите за подкрепа на малки и средни предприятия и самостоятелно заети лица.

Намаляване на бюрокрацията за компаниите чрез подобряване на ефективността на публична администрация и засилване на цифровото управление.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още