Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Екотакса за производство на текстил ще вдигне цените на дрехите

Парите

Екотакса за производство на текстил ще вдигне цените на дрехите

Екотакса за производство на текстил ще вдигне цените на дрехите - Tribune.bg
Снимка:

До края на годината българските производители и потребителите ще плащат екотакса за рециклиране на отпадъците от текстил.

Евродиректива, която влиза в сила от 1-ви януари догодина - задължава страните-членки да осигурят разделно събиране за повторна употреба и преработка.

Това означава, че екотаксите трябва да се въведат преди тази дата, за да могат производителите да финансират събирането и рециклирането на отпадъка.

Новите европейски правила имат за цел да намалят количествата на отпадъците от текстилната индустрия, която е четвъртият най-голям замърсител след хранителната, строителната и мобилната. Производителите на текстил ще бъдат задължени да покриват разходите за управление на текстилния отпадък като заплащат продуктови екотакси, обясни Невена Давидова от Българска асоциация кръгов текстил.

Разходите за производителите ще оскъпят текстилните изделия и за потребителите.

Ще се засегна сегментът с по-ниско качество на артикулите, за по-качествените продукти не би трябвало да се отрази съществено, каза експертът.

Очаква се мерките да стимулират инвестициите в научно-изследователската и развойната дейност и създаването на по-издръжливи тъкани и изделия за производството на текстил от текстил.

"Това, което трябва да се уточни е законодателната рамка и как да се управляват въпросните продуктови такси", добави Давидова.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети дрехи, цени
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати