Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Експеримент: Тестват 122 души в Германия като им дават по 1200 евро на месец

Парите

Експеримент: Тестват 122 души в Германия като им дават по 1200 евро на месец

Снимка:

Променят ли ни парите, рискуваме ли повече и за какво ги даваме?

В Германия 122 души се оказаха късметлии и ще получават по 1200 евро всеки месец в рамките на 3 години като част от експеримент за проучване на основния доход, съобщи „Дойче Веле“. Парите могат да се харчат за каквото прецени, но заедно с това ще отговарят на 7 въпросника на научното изследване. Участниците не следва да показват никакви документи и могат да работят в същото време, както желаят.  Други 1380 души също ще участват в пилотния проект, като те ще попълват въпросници на всеки шест месеца, но няма да получават основен доход, а надбавка за разходи. Те също са  избрани на случаен принцип.

Парите идват от около 150 000 частни дарители. Организаторите на „Моят основен доход“, както се казва споменатата асоциация, са убедени, че даването на пари на всички граждани без условия би решило много от проблемите на днешния живот. Например, хората не биха почувствали натиск, за да трябва да спечелят достатъчно пари, за да оцелеят.

Хората биха били по-свободни, по-креативни и като цяло по-щастливи. Проектът има за цел да проучи дали тази утопия би оцеляла в ежедневието.

Научното изследване се интересува дали участниците харчат парите или ги спестяват като финансов резерв, спират ли да работят или работят по-малко, стават ли по-социални и даряват ли повече.

От години дебатът за безусловен основен доход в Германия е изключително идеологически. Основният въпрос е какво правят хората, когато не са принудени да правят нещо. Недоброжелатели го смятат за утопия, а защитниците го виждат като решение на настоящи и бъдещи проблеми.

Директорът на изследването се надява да постигне резултати по две теми, които са популярни сред хората с основни доходи: иновации и предприемачество.

„Може би получателите на основен доход ще бъдат по-смели в решенията си, например когато стартират собствен бизнес или променят кариерата си“. Той признава, че проучването няма да реши всички въпроси за основните доходи, защото не може да отговори на ред други въпроси - как биха се променили цените, ако всеки получава основен доход, дали болните и нуждаещите се хора ще разполагат с по-малко пари, отколкото сега, трябва ли да се повишат данъците за финансиране на основния доход.

Юрген Шуп обаче с нетърпение очаква отговорите на ключовия си въпрос: „Какво правят парите с хората“?  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още