Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Експерт: Не се запасявайте с олио и брашно, захарта ще поевтинее, когато свърши сезонът на туршиите

Парите

Експерт: Не се запасявайте с олио и брашно, захарта ще поевтинее, когато свърши сезонът на туршиите

Експерт: Не се запасявайте с олио и брашно, захарта ще поевтинее, когато свърши сезонът на туршиите - Tribune.bg
Снимка:

Не се запасявайте с олио и брашно, захарта ще поевтинее, когато свърши сезонът на туршиите, коментира за Bulgaria ON AIR главният изпълнителен директор на стоковите борси и тържища Васил Симов. Експертът поясни, че поскъпването на храните се дължи на курса на долара и в натрупването на допълнителни разходи през зимата.

"Съществува такъв скок в сравнение с миналата година по това време, но той е доста малък", уточни Симов. Той няма притеснения за цената на пшеницата, която върви надолу и се успокоява.

"Реколтата е над 6 млн. тона – една от добрите през последните 20 години. Потребностите на България са доста скромни. За една година са необходими не повече от 2 млн. тона, така че останалите близо 4 млн. тона трябва да бъдат изнесени и то основно с кораби и в сурова конкуренция с останалите държави износителки в Черноморския басейн, така че на търговския фронт нещата никак не стоят спокойно", посочи експертътПо думите му всички търговци се опитват да продават, но конкуренцията е голяма, а и става дума за майсторство, умения, контакти и съобразяване с цените.

"Когато говорим за олиото, трябва да погледнем ситуацията със слънчогледа. Нямаме никакво притеснение и няма причина хората да се притесняват и презапасяват. Има поевтиняване на слънчогледовото олио в световен мащаб за 1 година. Ние в България не внасяме слънчоглед и не бива да внасяме, защото нашата продукция е доста добра", категоричен е Симов. Той обясни, че сме отворена икономика и цените се влияят от търсенето и предлагането, но и от цената на суровината в световен мащаб. 

"Цената на захарта се дължи изцяло на поскъпването на долара и на енергийния ресурс. В България поскъпването за една година е близо 70%. Като сложим към това и задължителното поскъпване цената на труда, при преработката на суровината се получава така, че готовата продукция излиза по-скъпа. Може би ще се поуспокои, когато минат тези есенни месеци, традиционни за българина в производството на компоти, туршии и други домашни благинки, но при всички положения много се влияем от долара", категоричен е Симов. Той посочи, че когато човек влиза в магазина, трябва да купува само това, което му е необходимо и увери, че за пшеница, брашно, хляб, слънчоглед и олио няма защо да се притесняваме, защото не ги внасяме, а само ги продаваме на международни цени.

"При петрола се забелязва същата тенденция в началото на месец март. Сега международните цени са се успокоили, даже вървят малко надолу. Лошото е, че и петролът го купуваме в долари", отбеляза главният изпълнителен директор на стоковите борси и тържища.

Той изтъкна, че държавите на ОПЕК нямат намерение да увеличават производството, дори леко го ограничават, с което държат по-високи цени за петрола.

"Бих дал съвет в магазините, като влизат хората, да си пазаруват само това, което е необходимо в количества, които са необходими, защото колкото по-големи количества купуват, толкова повече вдигат цените продавачите", предупреди Симов.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети олио, брашно
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети