Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Експерт от БАН: Скоро хлябът ще подмине 3 лева

Парите

Експерт от БАН: Скоро хлябът ще подмине 3 лева

Експерт от БАН: Скоро хлябът ще подмине 3 лева - Tribune.bg
Снимка:

Скоро хлябът ще струва между 3-3.5 лв., предупреди доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН в интервю за Bulgaria ON AIR. 

"Цената на брашното ще върви нагоре. Октомври, ноември, декември ще влезе новата реколта от зърно - поне 20-30% ще има ръст на цената на хляба. Някои производители си правят изчисление, че ще стигне 3-3,50 лв., но говорим за хубавия бял хляб", категоричен е доц. Боюклиев. Той напомни, че в момента консумираме сирене и кашкавал, за които млякото е произведено преди 3 месеца.

"Говорим за истинско сирене. Тогава е произведено млякото - при тогавашните цени, а това от последните месеци поскъпна", отбеляза доц. Боюклиев. Той припомни и правилото, че инфлацията се бори с производство.

"Политиците се хвалят, че са вдигнали пенсиите с 20%. Да, но храните поскъпнаха с 40%. Реалните доходи падат", подчерта експертът. Той добави, че и цената на захарта също продължава да расте.

"Тя е борсова стока и не зависи толкова от другите фактори. Ще има поскъпване, защото предлагането е по-малко. То ще бъде в рамките на стотинки и ще бъде постепенно. При олиото имаше успокояване, защото внесохме слънчоглед от Украйна. А качественият български домат е скъп, той изисква грижи, капризен е", обясни доц. Огнян Боюклиев.

Попитан колко точно войната е оскъпила живота ни, той пресметна, че производството на храните е поскъпнало 2 пъти. 

"2014 година Русия наложи ембарго на стоки от страните на ЕС. Поляците бяха огромен износител на ябълки и това производство беше пред тотална криза. И къде дойдоха тези ябълки? В България. Ние имаме прекрасни производители на ябълки. Трябва да имаме министър, който да тропне на масата и да каже, че така не може", коментира икономистът от БАН. Той изтъкна, че потреблението ни се свива, но не като количество, а като качество.

"Делът на разходите за храна нараства, но идва отоплителният сезон и разходите за енергия ще нараснат. Нужни са субсидии, бих субсидирал газта за производителите на торове", посочи експертът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати