Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Поскъпването на горивата ще продължи, според Българската петролна и газова асоциация

Парите

Поскъпването на горивата ще продължи, според Българската петролна и газова асоциация

Снимка:

Поскъпването на горивата ще продължи, коментира пред БНТ Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Според експерта принципите затова са обусловени единствено от свободния пазар. По думите му горивата ще продължат да поскъпват и то драстично до две години, ако параметрите на „зелената сделка“ останат същите.

„Най-драстично ще бъде поскъпването на пропан-бутана - горивото, което се използва от най-бедната част от населението, защото, ако сега акцизът е 18 стотинки на литър, това, което предвижда „зелената сделка“ е 40 стотинки само увеличение на акциза, плюс още една компонента, около 80 стотинки. В този смисъл пропан-бутанът ще се превърне в луксозно гориво“, поясни Бенчев. Той прогнозира, че в рамките на една година поскъпването при бензина и дизела ще е 27-28%.

„Цената на суровия петрол за същото време се увеличи със 100% - през октомври миналата година е била 40 долара за барел, сега е над 80 долара за барел“, уточни Светослав Бенчев. Той подчерта, че в момента няма друг фактор за увеличението, освен цената на суровината. Данъци и акцизи сега са на същите нива като през миналата година.

„Пазарни са принципите, вижда се и на територията на страната и между веригите в различните градове цените ни са различни. На пазара има конкуренция, тоест единственото, което определя цената на горивата в момента, е свободният пазар“, категоричен е представителят на Българската петролна и газова асоциация.  


Топ новини

виж още

Актуална тема