Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Експерт: Цените на храните ще се повишат двойно през есента

Парите

Експерт: Цените на храните ще се повишат двойно през есента

Експерт: Цените на храните ще се повишат двойно през есента - Tribune.bg
Снимка:

„Цените на храните ще се повишат двойно през есента“, заяви доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН пред БТВ.

„Прибираме реколтата от зърно, а азотните торове са с 3-4 пъти по-скъпи. Това е интензивна култура, която изисква обработка от комбайни трактори, а дизелът поскъпна. За да се съхранява зърното трябва електроенергия, а хлябът се пече на газ“, обясни Боюклиев. 

Той подчерта, че всяка година цените лятото на храните са по-ниски.  

„Дължи се на това, че е лято и реколтата е прибрана. Нашите изследвания показват, че 30% от хората разчитат на собствено производство по дворовете по селата. Стопанската година започна от 1 октомври и завършва на 1 октомври следващата година, когато реколтата е прибрана, а през тези 12 месеца земеделският производител непрекъснато влага суровини, материали, финансови средства. Сега през лятото цените са различни, но имаме и две кризи - COVID и войната в Украйна”, добави Боюклиев.  

Той бе категоричен, че по-ниските цени сега не се дължат на политиката на правителството, а са заради световните тенденции.  


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати