Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Експерт: Водата може да поскъпне заради нова директива

Парите

Експерт: Водата може да поскъпне заради нова директива

Експерт: Водата може да поскъпне заради нова директива - Tribune.bg
Снимка:

Водата в България може да поскъпне заради нова директива, която налага повече инвестиции в качеството, прогнозира в студиото на Euronews Bulgaria Иван Иванов, председател на сдружение "Българска асоциация по водите".

"Директивата поставя по-високи цели, а ние като че ли не сме подготвени за тях. Ще трябва да се направят инвестиции в подобряване, реконструкция на пречиствателните станции, както и изследване и анализ на допълнителни вещества, което донякъде може да оскъпи услугата", обясни Иванов. По думите му на този етап качеството на питейната вода у нас е достатъчно добро.

"Ако следваме логиката, трябва да очакваме засушаване. Факт е, че тази година имаше по-малко валежи от сняг, респективно водните ресурси са по-малко. Сега влизаме в сезона на снеготопенето, което води до напълване на язовирите. Последната справка, която прегледах, показва, че язовирите са на сравнително добри нива. Но това не трябва да ни успокоява. Идва лятото – вероятно както всяко лято, много населени места ще останат на режим, а може и въобще на безводие", отбеляза Иванов.

Експертът напомни, че във Франция, в Испания и в Португалия, които са южни държави, има системни проблеми с водоснабдяването.

"Те си решават проблемите малко по-стратегически. Но за пръв път, в този сезон, се налага в Централна и Южна Франция да се въведе режим на водоснабдяването, което трябва да е сигнал и за нас", рледупреди Иванов. Той се противопостави на тези, които отричат климатичните изменения, тъй като неговите наблюдения показват, че има такива.

"Трябва да мислим в перспектива, така че да осигурим водния ресурс дългосрочно да достига до всички, постоянно", призова председателят на сдружение "Българска асоциация по водите".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети