Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Експерти: Идеята за таван на цените на основните стоки у нас е абсурдна

Парите

Експерти: Идеята за таван на цените на основните стоки у нас е абсурдна

Експерти: Идеята за таван на цените на основните стоки у нас е абсурдна - Tribune.bg
Снимка:

„Не се бойте, българи! И по-зле ще стане“, заяви Мика Зайкова

"Не се бойте, българи! Няма все така да е. И по-зле ще стане", заяви икономистът и депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание Мика Зайкова пред NOVA във връзка с растящата инфлация.

Както виждате правителството не прави нищо в тази посока, отбеляза тя. Зайкова е на мнение, че икономически ръст няма.

"Говорим за последствията, но никой не говори за причината. За две години токът средно от 80 лева стана 500 лева - 6 пъти по-скъп. Този ток предопределя всички цени", заяви бизнесменът Красимир Дачев, акцентирайки, че увеличените цени на стоки и услуги в България са следствие от високата цена на промишления тук. По думите му държавата трябва да се намеси в производството на електричество.

"Няма причина токът да ни е на такава цена, защото нито се е повишила цената на атомната енергия, нито на електричеството от ТЕЦ "Марица-изток", каза той.

"Милиардите, които се изсипаха за помощи и компенсация по време на Covid кризата, генерираха паричен поток, зад който няма нищо и обусловиха голяма част от инфлацията, на която сме свидетели сега. Защото срещу парите трябва да има производство, а такова по време на коронавируса нямаше. Неминуемо трябва да преминем през баланса между тази парична маса, която се изсипа, и производството. Или казано по друг начин - начинът, по който би се компенсирала в голяма степен инфлацията, е икономическият ръст. И подкрепа за производството", каза бившият министър на икономиката и на труда и социалната политика Лидия Шулева.

Икономистът Стоян Панчев смята, че голяма част от инфлацията е създадена от големите централните банки по света и трябва да бъде ограничена там.

Експертите са категорични, че идеята за таван на цените на основните стоки у нас е абсурдна.

"Таван на цените е абсурден. Незабавно трябва да започне да се работи, защото картината в момента има две измерения. От една страна е населението, което така се каже е потърпевшо, от друга страна е бизнесът, който произвежда. И върху двете групи има огромен натиск, аз бих се спряла и върху двете, като мерки, които биха могли да се вземат. Според мен правителството незабавно трябва да се заеме, да  разработи дефиницията за енергийна бедност, това е нещо, което е изключително важно, тъй като имахме мораториум върху цените, а сега предстои някакво решение за определяне на цената на регулирания пазар. Но това нещо няма да реши проблема, който касае всяко домакинство тъй като комуналните плащания освен разходите за храна, са едно огромно перо”, допълни Шулева.

По думите на експертите мярка за намаляване на ДДС на тези стоки, както и на лекарствата, би облагодетелствало единствено търговците, но не и потребителите.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети