Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Експерти: Парното може да е 3 пъти по-скъпо тази зима

Парите

Експерти: Парното може да е 3 пъти по-скъпо тази зима

Експерти: Парното може да е 3 пъти по-скъпо тази зима - Tribune.bg
Снимка:

Парното може да е 3 пъти по-скъпо тази зима, коментираха експерти пред Нова тв. Те потвърдиха, че рекордното поскъпване на синьото гориво може да доведе до безпрецедентно висока цена на парното и топлата вода. От Асоциацията на топлофикационните дружества са готови да поискат 60-процентно увеличение на тарифите за топлинна енергия от 1 януари.

“Това не се прави, за да наплаши хората. Реалното увеличение е 100% - т.е още един път отгоре. Тези цени на топлофикациите могат да се променят от 1 януари”, отбеляза инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикациите. Попитан за реакцията на енергийния регулатор, той уточни, че към 1 януари КЕВР е длъжен да се самосезира, ако прогнозните данни, по които са се смятали цените от 1 юли, не са се случили.

“При такъв сценарии топлофикациите ще изпаднат в невъзможност да плащат горивото. На практика ще спрат да им продават гориво, а те ще спрат да работят, тъй като газовите топлофикации нямат алтернатива, която може да ги замести изцяло”, поясни инж. Кремен Георгиев.

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България/АИКБ/ Васил Велев това увеличение стана възможно в резултат на 1 млрд. лева субсидия от Фонда “Сигурност на електроенергийната система”.

“Повече такива пари там за субсидия няма. Това дойде да покрие разликата между 50 лв за миналия период пазарна прогнозна цена и 120 през този. А то не е 120 лв. В момента е 300 лв, и за следващите месеци вероятно ще върви нагоре - без субсидия. Т.е. това би довело до тройни цени, ако няма субсидия”, обясни Велев. Той беше категоричен, че при силно субсидираната цена на енергията е възможно гражданите да минат изцяло на електроенергия.

“А в София, наример, няма да издържи електропреносната мрежа”, поясни Велев.

Красимир Манов е оптимист, че газ ще има, тъй като по думите му изпълнителният директор на “Булгаргаз” е човек на “Газпром”.

“След като ни продава природния газ почти на спотовите цени, не виждам защо да се отказват да го правят. Те правят доста добри печалби”, уточни Манов. Той попита защо този директор още е на поста си.

“Всички казват, че в държавата има хаос и разруха, защо не го махнат този директор, след като декапитлаизраха дружеството и сега всички ние им наливаме 800 млн. лева? Защо не се опитаха да договорят по-евтини цени с Турция?”, възмути се Манов.

Експертите бяха категорични, че бизнесът може да получава газ и без “Булгаргаз”, но ще има преходен период от близо 2 години.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети