Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Експерти с критики към кабинета: Ако цената на газа падне, това ще е под политически натиск

Парите

Експерти с критики към кабинета: Ако цената на газа падне, това ще е под политически натиск

Експерти с критики към кабинета: Ако цената на газа падне, това ще е под политически натиск - Tribune.bg
Снимка:

Ние сме една от малкото държави в Европа, където бизнесът субсидира потребителя, заяви икономистът Евгений Кънев

„Цената на природния газ се определя месец за месец. Трудно е да се определи какви ще са цените през септември. Ако цената за месец май падне, това ще е под политически натиск. Знаете, че КЕВР не е запазила своята независмост и винаги е била под натиск.

Обективно цената би трябвало да се покачи, защото цените на международните борси се покачиха. Цената от новите доставчици, които са двамата гръцки търговски и МЕТ също ще е предимно руски газ, но цените са по-високи от средните за ЕС”.

Това каза в студиото на „Здравей, България” Мартин Владимиров, енергиен експерт по Центъра за изследване на демокрацията.

Въпреки прогнозата обаче сметката за парно няма да достигне 1000 лева на месец, смята икономистът Евгений Кънев.

„Ние сме една от малкото държави в Европа, където бизнесът субсидира потребителя. Това е социална политика, която няма да се промени. Тази цена е спекулация”, каза експертът.

Според Кънев и Владимиров дългосрочното решение е преминаване към втечнен природен газ.

През последните 3 месеца обаче правителството не направи нищо, за да осигури реална диверсификация на доставките на природен газ. Не е вярно, че от януари-февруари сме били готови за такива сценарии”, смята Владимиров, според който България е трябвало да сключи дългосрочен договор с друга компания за 2022 г за доставка на природен газ.

На въпрос дали е било възможно газохранилището ни в Чирен да бъде запълнено предварително през януари и февруари, експертите казват, че е имало такава алтернатива.

„Можеше да внесем и ние втечнен природен газ, с който да  запълним газохранилището, това щеше да е допълнителен разход, но поне нямаше днес да правим сделки от днес за утре, в които прозира конфликт на интереси и да сме отново 90% зависими от руския газ”, обясни Владимиров. „Това направиха Полша, Румъния и Унгария”, допълни още той.  

 


Топ новини

виж още