Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Експерти: Цената на бензина и дизела трябва да е под 3 лева

Парите

Експерти: Цената на бензина и дизела трябва да е под 3 лева

Експерти: Цената на бензина и дизела трябва да е под 3 лева - Tribune.bg
Снимка:

Цената на бензина и дизела трябва да падне под 3 лева, коментираха пред Нова тв старши икономистът в „Отворено общество” Георги Ангелов и икономистът от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова.

„Отстъпката от 25 ст. за горивата се е обезсмислила. Причината е, че бензинът и дизелът са поскъпнали поне с 30 ст., откакто мярката беше обявена. Трябва да гоним намаление на цената, не само тази отстъпка. Самата цена да бъде намалена под 3 лв. Ние все пак получихме изключение от ембаргото на руския петрол и той е много евтин в момента. Себестойността е много под 3 лв. Трябва да работим да свалим тази надценка”, обясни Ангелов. По думите му реалната цена на горивата е под 2,70 - 2,80 лв.

Икономистът от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова подчерта, че цената не се формира само от разходите за добиване на ресурса, а и от очакванията на търговеца за бъдещите цени и доставки.

„Когато ЕС налага санкции, това поражда у търговците несигурност дали в следващия момент ще купят и на каква цена. Поради което те изпреварващо увеличават цените”, обясни Григорова. Тя подчерта, че има и надценка. Икономистът на КТ„Подкрепа" защити тезата, че трябва да се наложи таван на цената на горивата у нас.

„У нас влиза и петрол от Румъния, но по бензиностанциите особена разлика няма. Това е стандартно поведение на търговеца - той се възползва от ситуацията. Ако няма регулации, няма как да се надяваме на по-ниски цени”, категорична е Григорова.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати