Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Емил Караниколов: Безвъзмездни средства ще бъдат насочени към малкия бизнес

Парите

Емил Караниколов: Безвъзмездни средства ще бъдат насочени към малкия бизнес

Емил Караниколов: Безвъзмездни средства ще бъдат насочени към малкия бизнес - Tribune.bg
Снимка:

Той подчерта, че всичко трябва да бъде съгласувано между държавата, работодателите и работниците

„За един месец 72 000 души са новозаписани в бюрата по труда в страната, но има 10 000 наети на работа. Моделът 60/40 е правилен. По оперативните програми извоювахме доста възможности, по „Иновации и конкурентоспособност“ постигнахме покриване на широк спектър от бизнеса, който предоставя услуги - хотели и ресторанти. Досега средствата се даваха - 80% от Европа, 20% от лицето, което кандидатства за финансиране. Сега имаме съгласие те да бъдат 100% безвъзмездни, без самоучастие. Предстои изваждане на безвъзмездни средства от ЕС, които ще бъдат насочени и към най-малкия бизнес“. Това коментира пред БНР министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той подчерта, че всичко трябва да бъде съгласувано между държавата, работодателите и работниците и че секторите на хотелиерството и ресторантьорството ще се оправят, когато българите, които получават заплати, решат, че ще могат да заделят пари да отидат на ресторант и на почивка.

Караниколов подчерта, че с всеки изминал ден проблемите в различните сектори нарастват, но „трябва да видим къде ще е краят на тази инфекция от коронавируса и кои сектори как ще пострадат“.

Според него забрана за внос на плодове и зеленчуци и разчитане само на родните производители крие опасност от реципрочна проява от другите страни, което обаче ще засегне нашите производители.

„Такива мерки трябва да се предприемат след дълбоки икономически анализи. При срещите ми с представители на този бранш никой не е отправял такова искане“, заяви той.

По повод Българската банка за развитие (ББР) икономическият министър заяви, че вървят процедурите по смяна на ръководството след скандала по-рано през седмицата.

„ББР е важна по отношение на това, което се случва в световната икономика и начина за подпомагане на малкия и на средния бизнес. Нека мине кризата, да видим социалните, здравните и икономическите последици, а след това да се вземе решение за бъдещето на ББР“, посочи той.

Емил Караниколов припомни, че винаги е подкрепял влизането на страната ни в чакалнята на еврозоната.

„Това означава доверие от всички страни, които са в еврозоната, към нашата и това означава по-висок рейтинг за България, както и по-голям инвеститорски интерес. Имаме шанс и трябва да се възползваме от него“, коментира икономическият министър.

Министърът беше категоричен, че е по-важно да сме здрави, защото „парите ще ги изработим“. По думите му икономиката на страната ни е в състояние да удържи на кризата, без да потъне, до края на месец юни.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети