Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Емил Караниколов за бизнеса: Добри заплати, ниска безработица и липса на работници

Парите

Емил Караниколов за бизнеса: Добри заплати, ниска безработица и липса на работници

Снимка:

Връщаме българи от Украйна, Молдова и Армения за работа у нас

Коефициентът на безработица у нас е 5.5%. Има голяма заетост. Бизнесът плаща добри заплати. Компаниите обаче започват да отказва нови договори и поръчки. Причината е, че няма кой да работи. Така министърът на икономиката Емил Караниколов обясни пред bTV основния проблем на бизнеса у нас. „Големият проблем вече не е корупция, а работната сила“, обобщи Караниколов.

По думите му активно се работи по проблема. Част от мерки за справяне с проблема са обръщение към българските малцинства в съседните страни. „В момента сме се насочили към малцинствата в Украйна, Молдова и Армения“, каза министърът на икономиката.

Караиванов коментира и покачването на някои от цените.

„Работата на държавата е да създаде условия за бизнеса- да има лоялна конкуренция, да няма сива конкуренция. Ако има конкуренция, начинът да се конкурираш е като предоставяш по-добро качество и по-ниска цена“, обясни министърът.

Относно цената на газа, за която преговаряме с Газпром, министър Караниколов заяви, че тя се формира на световния пазар, не е от нас. „Ние не сме производители на газ, за да можем да влияем, заяви още министърът. Газът се вдига на световния пазар, както и продуктите, които заместват газа“, допълни той.

По думите на министъра повишаването на някои хранителни продукти, например на хляба, не е само заради поскъпването на газа. Друг основен компонент - пшеницата се вдига на световния пазар, тъй като реколтата в световен мащаб беше лоша, изтъкна той.

Относно повишаването на цената на парното, Караниколов заяви, че държавата трябва да мисли. Той изтъкна, че има специални субсидии за социално слабите, за които е невъзможно да плащат.

Доходите трябва да растат повече, по-бързо и с по-голям процент, отколкото разходите на хората, допълни Емил Караниколов.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема