Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Енергийната комисия прие промените в стратегията на страната

Парите

Енергийната комисия прие промените в стратегията на страната

Снимка:

Документът влиза в пленарна зала в петък

С гласовете на ГЕРБ и ДПС енергийната комисия на Народното събрание прие решение за промяна на енергийната стратегия на България.

Документът дава възможност на държавната газова компания „Булгартрансгаз“ да участва в капитала на дружеството, което ще изгражда бъдещия терминал за втечнен газ в Александруполис, Гърция. Размерът на това участие на „Булгартрансгаз“ е определен на 20 на сто.

С изменения в енергийната ни стратегия депутатите приеха още да дадат мандат на обществения доставчик „Булгаргаз“ да предоговори вече сключените с Газпром споразумения за транзит и доставка на природен газ с нашата страна, които са със срок до 2030 г. Преговарящите от българска страна имат мандат да поискат Москва да ни предостави по-голям обем резервирани количества от капацитета на тръбата, която ще продължи „Турски поток“ през наша територия за Европа.

Това ще бъде компенсация за пропуснатите ползи за България от загубата на транзита на руски природен газ до Турция за периода до 2030 г.

Българските власти потвърдиха, че все още няма официална информация от руска страна, че продължението на „Турски поток“ за доставка на газ за Европа ще мине през нашата страна. Въпреки това парламентът ще гласува със свое решение промяната в енергийната стратегия на България този петък.

Автор: Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема