Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Енергийните министри на ЕС решават за таван на цените на газа

Парите

Енергийните министри на ЕС решават за таван на цените на газа

Енергийните министри на ЕС решават за таван на цените на газа - Tribune.bg
Снимка:

Министрите на енергетиката на Европейския съюз ще обсъдят днес въпроса за ограничаване цените на газа в целия блок, опитвайки се да набележат следващите си стъпки, въпреки че до окончателните решения вероятно ще минат седмици.

Европа се опитва да укроти високите цени на енергията, след като Русия намали доставките на газ след нахлуването си в Украйна, което доведе до скок на цените на газа и до рекордни цени на електроенергията в Европа през август.

Тъй като все още не е внесено правно предложение за ограничаване на цените, се очаква на срещата си в Люксембург министрите да обсъдят принципите, по които би могло да функционира ограничаването на цените на газа в ЕС, както и възможните недостатъци.

През последните дни, обаче, цените на газа се понижиха на фона на мекото време и поради факта, че държавите напълниха хранилищата си. Някои дипломати от ЕС предположиха, че това може да отслаби импулса за ограничаване на енергийните разходи, но според други ограничението все още е необходимо, за да се предпази от потенциални скокове на цените в Европа в началото на зимата.

Миналата седмица Европейската комисия поиска одобрението на страните за изготвяне на предложение за ценови лимит за сделките в холандския газов хъб TTF (Title Transfer Facility), който би могъл да бъде задействан при рязко покачване на цените.

Няколко дни по-късно лидерите на държавите от ЕС поискаха от своите министри и от Брюксел „конкретни решения“ по тази идея.

Дипломатите от ЕС заявиха, че разговорите във вторник могат да дадат на Комисията зелена светлина за това предложение, но някои страни искат повече подробности за това как ще работи ценовият таван.

„Липсват ми много неща в рамките на предложението... Комисията трябва да предостави останалите части от пъзела“, заяви чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела, който председателства днешната среща.

„Леко съм разочарован, че не вървим напред възможно най-бързо“, добави той.

Преди разговорите във вторник Комисията на ЕС сподели с държавите документ, в който се предупреждава срещу друг вид ценови таван - за газ, използван за производство на електроенергия, който според нея може да доведе до увеличаване на използването на газ. Високопоставен служител на ЕС заяви, че все още не е ясно кога Брюксел ще направи твърдо предложение за ценови таван. Всяко предложение ще трябва да бъде обсъдено от страните от ЕС, вероятно с цел да бъде одобрено на извънредна среща на министрите на енергетиката през ноември.

В понеделник референтният холандски предварителен договор за газ се търгуваше на най-ниската цена от 93,35 евро/МВтч, което е най-ниското му ниво от юни насам, въпреки че все още е далеч по-високо от цените през 2021 г.

Министрите на енергетиката ще обсъдят и предложението на Комисията за трайно разделяне на цените на газа от електричеството, информира „Политико“. Ако го одобрят, това ще бъде най-голямата реформа на пазара на ток в ЕС от десетилетия.

Според документ, получен от „Политико", става дума за по-ниски цени за ядрена енергия и енергия от възобновяеми източници, разходите за които са ниски, а техните производители трупат астрономически печалби, като фиксират същите цени както и газостанциите. Въпросът е дали страните-членки ще могат да гарантират дългосрочни договори за енергия от възобновяеми източници, така че да запазят ниски цени за потребителите за дълъг период, обикновено 15 години.

Договорите би трябвало да се сключват чрез търгове, което означава, че ще спечели този, който предлага най-ниска цена.  


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати