Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Енергийният министър: България е с най-ниската цена на електроенергия в ЕС след Полша

Парите

Енергийният министър: България е с най-ниската цена на електроенергия в ЕС след Полша

Енергийният министър: България е с най-ниската цена на електроенергия в ЕС след Полша - Tribune.bg
Снимка:

България е сред страните с най-ниската цена на електрическа енергия в ЕС след Полша, посочи пред БНТ енергийният министър Андрей Живков, без да уточни дали става дума за цената на тока за домакинствата или тази за индустрията. Позицията на висшия държавен чиновник обаче се разминава съществено с позицията на бизнеса, че цената на електроенергията, която индустрията ни плаща на борсата, е по-висока от тази в Белгия.

„Направихме всичко възможно държавните електроцентрали да влязат изцяло в микса, основно ТЕЦ „Марица Изток 2“ и се получи така, че тя спаси положението, тоест успяхме да задържим цените на долното ниво на Европа. Само за сравнение - миналата година за същия период ТЕЦ „Марица Изток 2“ беше продала ток на свободния пазар за 12 милиона лева, към момента те са 86 милиона лева“, коментира министър Живков. По думите му свободният пазар на електроенергия винаги е бил притегливо място за спекуланти, но към момента той не разполага с официални данни за машинации на Българската независима енергийна борса.

„В тази връзка служебното правителство предлага да се преразгледа наредбата за електроносители и да се приведе към модерните европейски практики“, допълни Живков. Той смята, че либерализирането на пазара на електроенергия от 1 юли, когато всички небитови потребители започнаха да купуват ток от борсата, е съвпаднало с резкия скок на цените на свободния пазар и е ударило освен индустрията и малките и средни предприятия у нас.

„Една голяма част от потребителите се оказаха клиенти на доставчик от последна инстанция и така ефектът от повишението на цените се мултиплицира“, смята Живков. Затова министерството предлага на КЕВР за определен период от време тази цена на доставчиците от последна инстанция да бъде смъкната и в същото време да се направи една медийна кампания, в която да се обясни на фирмите как да си намерят търговец на нормални цени. Така енергийният министър призна, че законовите промени в правилата за търговия с ток не са разяснени на бизнес клиентите.

По повод сериозното повишение при цените на природния газ министърът на енергетиката коментира, че скокът в цената на природния газ е предопределил и по-високата цена на тока.

„Ние сме зависими 100% от вноса на газ и 100% зависими от цената на свободния пазар. Единствената възможност за диверсифициране в доставките на газ е азерският, който е по-евтин в момента, но това не винаги е така“, обясни Живков.

Относно факта, че „Топлофикация София“ не се е издължила още на „Булгаргаз“ и БЕХ за доставката на природен газ, Живков изтъкна, че е провел телефонен разговор със столичния кмет Йорданка Фандъкова и продължава обсъждането на този проблем.

„Доколкото знам, Общинският съвет е наел една американска компания, която да направи план-програма за оздравяване на „Топлофикация София“. Вие знаете, че проблемът не е само в задълженията, а и в комплексното разрешително. Очевидно, че МОСВ е правило компромиси, подновявайки комплексното разрешително, но не бих могъл да кажа това колко време ще продължава“, подчерта министърът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети