Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Енергийният министър: Няма проблем с плащанията към Лукойл и Газпром

Парите

Енергийният министър: Няма проблем с плащанията към Лукойл и Газпром

Енергийният министър: Няма проблем с плащанията към Лукойл и Газпром - Tribune.bg
Снимка:

България няма текущ проблем с плащанията към Лукойл и Газпром за доставка на суров петрол и природен газ, е уверил депутатите от Енергийната комисия на парламента министърът на енергетиката Александър Николов.

„Проблем с доставките на петрол относно рафинерията на Лукойл няма, няма проблем и с обслужването на танкерите. Имаше проблеми с плащанията, но те са изчистени“, коментира Николов като уточни, че към момента петролът на международните пазари е 115 долара, което е над 20 процента ръст през последните 3 дни.

„От петък миналата седмица се изследват всички начини на плащане с Газпром. Няма проблем текущо, плащанията са минали от страна на Булгаргаз, няма неизпълнени договорни отношения и количествата на газ трябва да бъдат запазени“, отбеляза Николов. Относно изключването на руски банки от системата SWIFT, той посочи, че може да се използват и алтернативни канали за плащане, но към момента това не е необходимо.

Запитан за техническата функционалност на хранилището Чирен по време на отоплителене сезон, министърът увери, че всички възможни капацитети се съхраняват.

„Всички излишъци при по-топло време се съхраняват по трасето“, обясни Николов. По думите му на всички енерго дружества от националната сигурност са направени прегледи за киберрискове, начин на управление на системата, теч на данни, засилено е физическото присъствие където е необходимо.

„Двете ключови сърца на енергийната система - АЕЦ „Козлодуй“ и Маришкия басейн са обезпечени. За радост, енергийната ни система е с много ниска зависимост от природен газ. Дружествата са стабилни, особено ако за референция се ползва геополитическата ситуация“, изтъкна Николов. Той сподели, че е  обсъждана възможността, ако има евентуално спиране на доставките на природен газ от Русия, Украйна да може да бъде обслужвана през алтернативни трасета.

„Има свободни трасета за 14 млн. кубика на ден, има свободен капацитет от Странджа 1 и Странджа 2. България, както в електроенергетиката си балансира региона, така е и при природния газ. Не е обсъждана промяна на доставките на природен газ“, подчерта Николов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати