Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ЕП даде зелена светлина за по-добра регулация на онлайн пазара на краткосрочни наеми

Парите

ЕП даде зелена светлина за по-добра регулация на онлайн пазара на краткосрочни наеми

ЕП даде зелена светлина за по-добра регулация на онлайн пазара на краткосрочни наеми - Tribune.bg
Снимка:

Широкото използване на жилища под наем чрез онлайн платформи като Airbnb оказва натиск върху жилищния пазар на много места, тъй като намалява предлагането на дългосрочни наеми

Европейският парламент одобри нови правила за обмен на данни, които ограничават незаконните краткосрочни наеми, за да защитят жителите на европейските градове, много от които изпитват недостиг на жилища на достъпни цени, съобщи "Франс 24". Широкото използване на жилища под наем чрез онлайн платформи като Airbnb оказва натиск върху жилищния пазар на много места, тъй като намалява предлагането на дългосрочни наеми.

Новите правила имат за цел да подпомогнат градовете да прилагат смесица от съществуващи правила, предназначени да ограничат краткосрочните договори, които се използват за около една четвърт от всички туристически жилища в Европейския съюз.

В туристически центрове като Париж и Амстердам са въведени годишни ограничения за броя нощувки, които даден имот може да предлага в Airbnb или други подобни платформи. Барселона отива по-далеч и е забранила краткосрочните наеми. Според новите правила на ЕС големите онлайн платформи, предлагащи наеми за кратки периоди, трябва да споделят данни с местните власти ежемесечно, докато по-малките ще трябва да го правят на всеки три месеца.

Airbnb приветства правилата, като ги нарече "преломен момент за компанията и нашата индустрия".

"За първи път правилата са ясни, което е от полза за домакините, властите и туристическото предлагане на Европа за посетителите", заяви Джорджина Брауз, ръководител на политиката на Airbnb в ЕС.

Нидерландският депутат от Зелените Ким ван Спарентак, който прокара текста в парламента, заяви на 28 февруари, че регламентът "ще покаже ясно, че големите технологии не създават правилата, и ние задължаваме тези платформи да споделят редовно данни с властите". По-добрият обмен на данни ще позволи "премахването на незаконните обяви и ще допринесе за борбата с жилищната криза чрез справяне със спекулациите и гарантиране на достъпа до достъпни жилища", подчерта тя по време на парламентарен дебат.

За да илюстрира проблема, Спарентак даде пример с Амстердам, където според нея 78% от обявите в Airbnb са за цели къщи или апартаменти. "Това означава, че почти 7000 къщи или апартаменти се отдават под наем по-скоро за туризъм, отколкото за постоянно живеене", отбеляза тя.

Преговарящите от 27-те държави членки на ЕС и парламентът постигнаха временно споразумение по правилата през ноември. Те ще станат закон едва след официалното им приемане от страните от ЕС и законодателите. След това местните органи и платформи ще разполагат с 24 месеца, за да приложат правилата в цялост. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати