Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ЕП обсъжда как да защити потребителите от свъхзадлъжняване с бързи кредити, кредитни карти и овърдрафти

Парите

ЕП обсъжда как да защити потребителите от свъхзадлъжняване с бързи кредити, кредитни карти и овърдрафти

ЕП обсъжда как да защити потребителите от свъхзадлъжняване с бързи кредити, кредитни карти и овърдрафти - Tribune.bg
Снимка:

Евродепутатите ще обсъдят днес на пленарна сесия нови правила за защита на потребителите от поемане на твърде големи дългове. След разискванията в понеделник ЕП ще проведе окончателното си гласуване по мерките за защита от дългове по кредитни карти, овърдрафти и неподходящи заеми във вторник.

Новият закон, вече договорен между преговарящите от Парламента и Съвета през декември 2022 г. и потвърден от комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO) през май 2023 г., изисква правилна оценка на кредитоспособността на потребителя и по-строги правила за рекламата, за да се намалят проблемите в продажбите на хора, които са свръхзадлъжнели.

Законодателството ще обхваща договори за кредит на стойност до 100 000 евро. Новите мерки включват горна граница на таксите, за да се предотвратят злоупотреби и да се гарантира, че на потребителите не могат да бъдат налагани прекомерни лихвени проценти или годишни проценти.

Те също така предоставят на потребителите правото да се откажат от договор за кредит без причина в рамките на 14 дни от подписването му.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Европа, ЕК, кредити
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети