Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ЕС изключва 7 руски банки от SWIFT в рамките на санкциите

Парите

ЕС изключва 7 руски банки от SWIFT в рамките на санкциите

ЕС изключва 7 руски банки от SWIFT в рамките на санкциите - Tribune.bg
Снимка:

ЕС изключи седем руски банки от глобалната мрежа SWIFT, засилвайки санкциите заради войната на Москва в Украйна.

Банките, които бяха незабавно изключени от защитената мрежа за междубанкови съобщения, която позволява извършването на трансакции, са вторият по големина руски кредитор ВТБ, Банк Откритие, Новкомбанк, Промсвязбанк, Банка Русия, Совкомбанк и Внешекономбанк, става ясно от официалното съобщение на ЕС.

Включването им в списъка е последният пакет от координирани санкции срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, което продължава вече седми ден.

„Със скоростта на светлината Европейският съюз прие три пакета от тежки санкции срещу финансовата система на Русия, нейните високотехнологични индустрии и корумпирания ѝ елит", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Това е най-големият пакет от санкции в историята на ЕС. Днешното решение за изключване на ключови руски банки от мрежата SWIFT ще изпрати още един много ясен сигнал към Путин и Кремъл.“, допълни тя.

В списъка не фигурират имената на две големи руски банки - Сбербанк и Газпромбанк, които са останали свързани със SWIFT, за да могат страните от ЕС да плащат за доставките на руски газ и петрол.

Високопоставен служител на ЕС обаче заяви, че списъкът ще бъде „непрекъснато актуализиран“.

Той добави, че с натрупването на по-ранни санкции от страна на партньорите от Г-7 „малко над 80 % от (руската) банкова система е обект на някакви санкции“.

Те включват забраната за участие в SWIFT, замразяването на активи и финансовите санкции, наложени от ЕС, САЩ и Великобритания.

Служителят заяви, че Швейцария - голям финансов център, който не е в ЕС, е обявила, че ще последва примера на всички мерки на блока.

Длъжностното лице добави, че ЕС забранява също всякакви нови инвестиции на ЕС в Руския фонд за преки инвестиции и доставката на евробанкноти на когото и да било в Русия - освен за лична употреба или поради някакви дипломатически причини, за да предотврати заобикалянето на забраната на SWIFT.

Неминуемо изключването на някои руски банки от системата SWIFT, която позволява бързи и сигурни трансгранични трансакции, ще „засегне“ ЕС и западните държави, но „това се разбира и приема“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати