Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ЕЦБ очаква банките да затегнат критериите за отпускане на заеми

Парите

ЕЦБ очаква банките да затегнат критериите за отпускане на заеми

Снимка:

Икономическото въздействие на третата пандемична вълна е още неясно

Банките от еврозоната ще затегнат допълнително своите критерии за отпускане на заеми /кредитни стандарти/ през второто тримесечие на 2021 г., тъй като рецесията, предизвикана от пандемията, се удължава и заплашва да наруши предстоящия летен туристически сезон, сочат резултати от последното тримесечно проучване на Европейската централна банка в региона на единната валута.

Поради въведените локдауни, голяма част от сектора на услугите в Европа оцелява чрез отпусканите спешни средства. Затова ЕЦБ се опасява, че банките ще затегнат кранчето за пари, принуждавайки фирмите да излязат от бизнеса, оставяйки под натиск европейската икономика.

Кредитни стандарти вече бяха затегнати за фирмите през първото тримесечие на годината, като банките кредитори виждат по-нататъшно втвърдяване, съчетано с възможно нарастване при търсенето на кредити.

Критериите по отношение на отпусканите фирмени заеми бяха затегнати в Германия, Испания и Италия, докато във Франция останаха непроменени, посочват експерти на ЕЦБ.

„Това отразява несигурността на банките относно тежестта на икономическото въздействие на третата пандемична вълна и напредъка във ваксинационната кампания", заяви ЕЦБ при представяне на тримесечното си банково проучване. То отчита и известно намаляване на търсенето на заеми, тъй като фирмите отлагат техните инвестиции, докато много от тях живеят или от ликвидните буфери, или от пряка държавна подкрепа за ликвидност.

Търсенето на бизнес заеми, обаче, може да се възстанови през второто тримесечие, особено сред малките и средните фирми, тъй като по-строгите мерки за ограничаване увеличават нуждите от средства.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още