Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ЕЦБ повиши основните лихвени проценти с нови 50 базисни пункта до 14-годишни върхове

Парите

ЕЦБ повиши основните лихвени проценти с нови 50 базисни пункта до 14-годишни върхове

ЕЦБ повиши основните лихвени проценти с нови 50 базисни пункта до 14-годишни върхове - Tribune.bg
Снимка:

Банката понижи средните си очаквания за общата инфлация, но повиши тези за базисната в прогнозите си

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви в четвъртък, че повишава трите си основни лихвени проценти с нови 50 базисни пункта, тъй като „инфлацията ще остане твърде висока твърде дълго“. Това е третото поредно увеличение на лихвите с 0,50%, с което лихвите в еврозоната достигнаха най-високи нива от края на 2008 г. насам. Днешното поредно затягане на лихвите е в съответствие с решимостта на ЕЦБ да осигури своевременно връщане на инфлацията към средносрочното целево равнище от 2%, посочи Европейската централна банка, цитирана от БНР.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение бяха повишени съответно до 3,5%, до 3,75% и до 3,00%, като решението влиза в сила от 22-ри март 2023 година.

Според новите прогнози на ЕЦБ общата инфлация ще достигне 5,3% през 2023 година и 2,9% през 2024 година. За сравнение, в предишните си прогнози от декември 2022 година банката очакваше тя да достигне 6,3% през 2023 година и 3,4% през 2024 година, т.е. намалението е от съответно цял и от половин процентен пункт.

Прогнозата за 2025 година е за инфлация от 2,1%, тоест почти изцяло завръщане към целта на централната банка от 2%, спрямо предишните очаквания за ниво от 2,3%.

От банката отбелязват, че въпреки това базисният ценови натиск остава силен, включително през февруари (без енергията и храните), и затова според новите прогнози инфлацията ще достигне средно 4,6% през 2023 година, което е с 0,4 пункта над декемврийските прогнози. За 2024 година очакванията са за ниво от 2,5% (2,8% в предишните прогнози), а за 2025 - 2,2% (2,4%), заради отзвучаването на възходящия натиск от сътресения в предлагането в миналото и отварянето на икономиката, както и във връзка с по-строгите парични политики, които ограничават все повече търсенето.

„Засилената несигурност потвърждава колко е важно бъдещите решения на Управителния съвет по паричната политика да се вземат въз основа на данните. Те ще се определят от оценката му на перспективата за инфлацията въз основа на постъпващите икономически и финансови данни, динамиката на основната инфлация и силата на трансмисионния механизъм на паричната политика“, посочи след края на заседанието ЕЦБ.

Относно турбуленциите в глобалния банков сектор през последните дни, ЕЦБ подчерта, че наблюдава внимателно сегашното напрежение на пазарите и има готовност да реагира, както е необходимо, за да запази ценовата и финансовата стабилност в еврозоната. Банковият сектор в еврозоната е устойчив и се отличава със силни капиталови и ликвидни позиции. Във всеки случай, инструментариумът на политиката на ЕЦБ е напълно пригоден да осигури ликвидна подкрепа на финансовата система в еврозоната, ако се наложи, и да запази гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика, посочи централната банка.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети инфлация
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети