Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ЕЦБ с прогноза - скокът на цените в еврозоната е близо до пик

Парите

ЕЦБ с прогноза - скокът на цените в еврозоната е близо до пик

ЕЦБ с прогноза - скокът на цените в еврозоната е близо до пик - Tribune.bg
Снимка:

Скокът на цените в еврозоната, засилен от войната в Украйна, е съвсем близо до пик, заяви вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос, цитиран от Франс прес. Той ще бъде последван от очакван през втората половина на годината спад. Той очаква нивото на инфлация през последното тримесечие да е над 4 процента.

В еврозоната инфлацията достигна рекордните 7,4 на сто през март, което е много над целевите 2 процента на ЕЦБ в средносрочен план, отразяващи стабилност на цените.

В последните си прогнози за инфлацията, публикувани през март, банката заложи на средно равнище от 5,1 на сто през 2022 г. според базов сценарий, който обаче не включва  намаляване или дори спиране на руските газови доставки със съответните опустошителни последици за производството в Европа. Това би тласнало инфлацията до 7,1 на сто, предупреди ЕЦБ през март.

Занапред финансовата институция ще наблюдава най-вече вторичните ефекти от спиралата цени-заплати, които ще бъдат определящи за очакваното ниво на инфлацията, отбеляза Де Гиндос.

Според него досега не е имало такава динамика на заплатите, с договорени увеличения, определяни като „предпазливи” и напълно съвместими с целта за стабилност на цените.

Луис де Гиндос очаква икономиката да продължи да се разраства през тази година, макар и с по-бавен темп от очакваното. Според него ограниченията, свързани с пандемията, все още оказват натиск върху икономическата активност и вероятно растежът в еврозоната е останал слаб през първото тримесечие на годината.

 

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети