Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Ева Майдел: До края на годината България може да влезе в чакалнята на еврозоната

Парите

Ева Майдел: До края на годината България може да влезе в чакалнята на еврозоната

Ева Майдел: До края на годината България може да влезе в чакалнята на еврозоната - Tribune.bg
Снимка:

Еврото дава сигурност, спестяванията на хората ще бъдат по-добре защитени

"Вървим по план. За да станем член на еврозоната, трябва да изпълним всички критерии. Към момента изпълняваме номиналните критерии, но има още една, която е свързана с това - да престоим в чакалнята на еврозоната, където престоят е минимум две години. Ако минат стрес тестовете на банките, най-вероятно до края на годината ще влезем в чакалнята." Това съобщи българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел пред Bulgaria ON AIR.

За премиера Бойко Борисов присъединяването на България към чакалнята на еврозоната е приоритет. В момента българските банки са подложени на тестове, което е от ключово значение за това.

Във връзка с притеснението, че преминаването към еврото ще има неблагоприятно финансово влияние за българина, Майдел обясни, че това не е така. Когато 1 лев се превърне в 50 цента, стоката, която струва 1 лев, също ще струва 50 цента. По думите ѝ последните 5 страни, присъединили се към еврозоната, имат по-ниска инфлация.

"Еврото цели да ни направи по-сигурни. Има такива механизми в еврозоната, които позволяват спестяванията на хората да бъдат много по-добре защитени и случаи с проблемни банки да няма", заяви евродепутатът.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети