Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ЕВН предвижда 1.6% увеличение на цените на тока за бита от 1 юли

Парите

ЕВН предвижда 1.6% увеличение на цените на тока за бита от 1 юли

ЕВН предвижда 1.6% увеличение на цените на тока за бита от 1 юли - Tribune.bg
Снимка:

Утре компанията ще внесе предложенията си за цени на регулирания пазар в Комисията за енергийно и водно регулиране

ЕВН предвижда 1.6% увеличение на цените на електроенергията за битовите си клиенти в Югоизточна България от 1 юли, посочи Александър Сипек, председател на УС на ЕВН на среща с медиите.

Утре компанията ще внесе предложенията си за цени на регулирания пазар в Комисията за енергийно и водно регулиране, която ще трябва да ги одобри преди 1 юли 2023 година.

„Нашето заявление не предвижда съществено увеличение на цените, въпреки инфлацията, която се регистрира“, коментира Александър Сипек.

Причината за минималното увеличение са държавните компенсации, изтъкна той. Според него разходите, които енергийното дружество е направило, в голяма степен са компенсирани благодарение на този механизъм.

Сипек подчерта, че изработеният компенсаторен механизъм у нас е успял да намали натиска върху цените на енергоресурсите за домакинствата.

„Въпреки това, към края на месец март е трудно компанията да има яснота за всички свои разходи 2 месеца преди началото на регулаторната година от 1 юли“, уточни председателят на УС на ЕВН България.    

Сипек изтъкна, че дружеството няма как да знае какви са заявленията на останалите дружества, които ще определят окончателните цени на регулирания пазар на електроенергия.

"ЕВН предвижда 22% увеличение на цената на топлоснабдителната услуга от ТФ-Пловдив", отбеляза Калина Трифонова, заместник-председател на УС на ЕВН България. По думите й приината за по-високия процент увеличение на парното е фактът, че нямаше своевременна копенсация за природния газ.

В срещата с медиите участваха още Здравко Братоев, зам.-председател на УС на „Електроразпределение Юг“ и Анна Димитрова, ръководител на отдел „Енергийна политика, околна среда и иновации“ в EVN България.

Tribune.bgTribune.bg


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати