Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Еврофонд: 27% от българите се затрудняват да плащат битовите си сметки

Парите

Еврофонд: 27% от българите се затрудняват да плащат битовите си сметки

Еврофонд: 27% от българите се затрудняват да плащат битовите си сметки - Tribune.bg
Снимка:

27% от българите срещат затруднения при плащането на битовите сметки и имат просрочени такива, показва проучване на Еврофонд “Кризата с разходите за живот и енергийната бедност в ЕС”, съобщават от КНСБ на страницата на синдикалната организация.

Делът на анкетираните в ЕС, които съобщават, че са изостанали при плащането на сметките си за комунални услуги, варира от 7% в Дания и Швеция до 50 на сто в Гърция. Средно за ЕС този процент е 15,6. Тези хора са и най-силно изложени на риск от енергийна бедност. 

Средно 28% от анкетираните в ЕС очакват да имат проблеми с плащането на битовите сметки през следващите три месеца, а 31% от домакинствата с автомобил прогнозират, че ще имат затруднения с плащането на разходите за поддръжката му. 

От Европейската конфедерация на профсъюзите (EКП) акцентират върху проучването на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Еврофонд) и заради тревожните резултати, свързани с отражението на кризата върху жените и обострянето на проблема с неравенството при заплащането.

"Изследването показва, че жените са по-силно засегнати от повишаването на цените на електроенергията – 44% от самотните майки и 31 на сто от самотните жени очакват да изпитат затруднения при покриването на разходите за енергия през следващите три месеца. За сравнение такива трудности очакват 26% от самотните мъже и 30 на сто от двойките с деца. Ето защо равенството в заплащането с мъжете е необходимо повече от всякога", посочват от ЕКПи предупреждават, че са необходими спешни мерки. От ЕКП напомнят за плана от шест точки, който включва:

– Повишаване на заплатите, за да се отговори на нарастващите разходи за живот;

– Ограничаване на цените на енергията;

– Спешни плащания за тези, които изпитват най-големи затруднения да плащат сметките си;

– Забрана на прекъсването на доставките на енергия;

– Извънредни данъци върху свръхпечалбите на енергийните гиганти.

Българските синдикати също постоянно поставят темата за подкрепата на уязвимите хора.

КНСБ и КТ “Подкрепа” настояват за приемане на дефиниция за енергийно уязвими потребители до края на 2022 г. и въвеждане в действие на механизъм за финансова подкрепа преди освобождаване на цените за домакинствата. Поради липсата на дефиниция за енергийна бедност в момента, те искат през тази зима да се увеличи поне два пъти броят на хората, получаващи пари за отопление, като минималният размер на помощта да бъде 1000 лв.

 
 

Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати