Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Еврокомисар: Санкциите на ЕС постепенно ще намалят приходите на Русия от петрол

Парите

Еврокомисар: Санкциите на ЕС постепенно ще намалят приходите на Русия от петрол

Еврокомисар: Санкциите на ЕС постепенно ще намалят приходите на Русия от петрол - Tribune.bg
Снимка:

ЕС се подготвя за възможността за частично или пълно прекъсване на доставките на руски газ, но за тази зима няма опасност

Санкциите, наложени от Европейския съюз на Русия заради нейната инвазия в Украйна, постепенно ще засегнат приходите на Москва от петрол, въпреки че те не са насочени директно към руския износ на петрол и газ. Това каза еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон пред евродепутатите от комисията по промишленост, изследвания и енергетика.

Продажбите на нефт и газ в Русия възлизат на 36% от общия бюджет на страната за миналата година, което далеч надхвърля първоначалните прогнози в резултат на рязко покачващите се цени.

Санкциите на ЕС не са насочени пряко към износа на петрол и газ от Русия. Това би лишило Москва от значителна част от приходите ѝ, но също така би нанесло сериозен икономически удар на Европа и би могло да повиши и без това високите цени на газа.

Европа внася 90 процента от своя газ, около 40 на сто е от Русия, отбелязват агенциите. 

ЕС се подготвя за възможността за частично или пълно прекъсване на доставките на руски газ. За тази зима опасност няма, необходимо е европейските газови хранилища да бъдат запълнени до 90 на сто от обема до октомври.

Симсон добави, че поне 40 страни са изразили готовност да освободят част от петролните си запаси и сред тях открои САЩ, Япония, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Мексико и Канада. По нейните думи това решение е свързано с опасността от спиране на доставките на руски петрол.

ЕС е в преговори за доставки на газ от Катар, Азербайджан, САЩ, Норвегия и Египет. Разглеждат се възможности за изграждане на допълнителни връзки между европейските газопроводи.

Симсон призова да се ограничи зависимостта от внос на руски енергоносители.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати