Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Евростат: България и Испания с най-голям ръст в продажбите на жилища през миналата година

Парите

Евростат: България и Испания с най-голям ръст в продажбите на жилища през миналата година

Евростат: България и Испания с най-голям ръст в продажбите на жилища през миналата година - Tribune.bg
Снимка:

Миналата година броят на сделките с жилища в сравнение с 2020 г. се е увеличил в повечето държави членки на ЕС, съобщава европейската официална статистика Евростат. Това увеличение идва след спад в почти всички страни през 2020 г. (спрямо 2019 г.) - първата година на коронавирусната пандемия.

Евростат разполага с данни за броя на сделките с жилища за 16 страни членки на ЕС, като най-голямото увеличение на броя транзакции през 2021 г. е регистрирано в Испания - скок с 39,3%, следваната от България, където е отчетен растеж от 39 на сто.

На следващите две позиции са Украйна с нарастване на жилищните сделки с 22,9% и Ирландия - повишение с 22,2 на сто.

 

ЕвростатЕвростат

В същото време в две държави членки е регистриран спад в броя на сделките с жилища - Нидерландия с понижение от 3,2% и Люксембург - с 0,8 на сто, показват данните на Евростат.

Ръстът в броя на сделките през 2021 г. последва спада през 2020 г., когато бяха въведени строги локдаун мерки за ограничаване на пандемията от Covid-19, и по-специално през второто тримесечие на 2020 г., което доведе до временно спиране на дейността с недвижими имоти в повече членки на ЕС.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Реалистична ли е инфлацията от 17% за година?
Покажи резултати Скрий резултати