Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Фандъкова: Парното на софиянци е гарантирано, не трябва да поскъпва още

Парите

Фандъкова: Парното на софиянци е гарантирано, не трябва да поскъпва още

Фандъкова: Парното на софиянци е гарантирано, не трябва да поскъпва още - Tribune.bg
Снимка:

"Отоплението на софиянци е гарантирано, количества газ ще има, въпросът е какви ще са цените", коментира пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя предупреди, че тази зима ще бъде особено трудна заради високия ръст на цените на всички енергоизточници. 

"Близо 300 лева на мегаватчас е цената, на която "Топлофикация" купува, а КЕВР е определил цената, на която продава топлинната енергия, и е заложил вътре цена на газа от 114 лева - това е огромна разлика. Ако се запази цената, която е в момента, до края на годината "Топлофикация" ще натрупа нови над 500 милиона задължения", допълни Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че "Топлофикация София" е най-големият индустриален потребител на газ в страната, като за дейността ѝ отиват една трета от общото потребление на газ. Според Фандъкова "Топлофикация София" е обречена да трупа нови задължения в тази ситуация заради огромната разлика на цените, определени от КЕВР, на които дружеството купува газ. Тя обаче подчерта, че не може повече да се увеличава цената за потребителите. "Дългосрочното решение е модернизация на "Топлофикация", създадена е работна група", увери кметът на София. Според Фандъкова не се предвижда смяна на собствеността на "Топлофикация" от публична - независимо дали ще бъде общинска или държавна. Тя изтъкна, че не се върви към приватизация.

"Най-важното е строителството на нови мощности за производство на електроенергия. Разработва се открита процедура за намиране на външен инвеститор. "Топлофикация" е в регулаторен капан. Необходимо е изграждане на нова мрежа - инвестиции от около 800 милиона. Категорично не може да бъдат товарени повече гражданите и да бъдат увеличавани цените, както някои експерти говорят от 1 януари да бъдат отново увеличени цените. За мен това е неприемливо, защото и без това цените, които бяха определени от 1 юли, са вече доста високи за гражданите, те вече го усещат в сметките си за топлата вода", добави Йорданка Фандъкова. По думите ѝ трябва да бъдат предвидени компенсации за газа, не само за тока.

"Трябва да се гарантира нормалната работа на училищата и детските градини, да не се допускат дървени ваканции", настоя още Йорданка Фандъкова.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати