Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Фармацевтичният бизнес с гаранции, че по-ниското ДДС на лекарствата ще намали цените за пациентите

Парите

Фармацевтичният бизнес с гаранции, че по-ниското ДДС на лекарствата ще намали цените за пациентите

Снимка:

ДПС: Трябва да преценим и влиянието върху приходите в бюджета

Фармацевтичният бизнес е сред най-регулираните у нас и има ясни гаранции, че цените на лекарствата с лекарско предписание, които се получават с рецепта, ще бъдат по-ниски, ако се намали ДДС, посочиха след срещата си с фармацевтичната индустрия от ДПС.

„Сега е моментът преди да започне да се обсъжда Държавния бюджет, да се търси широко обществено обсъждане и обсъждане с браншовите организации, за да се види крайният ефект за потребителите“, посочи председателят на Движението Мустафа Карадайъ.

От браншовите организации са представили на депутатите от движението цялостни схеми как ще се редуцират цените на медикаментите.

„Това е единственият сектор, в който имаме ясни гаранции, че цените ще паднат, поради факта, че цената се образува по регулиран начин. Тук имаме друг проблем – с допълнителното финансиране на НЗОК от бюджета“, изтъкна и заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. За него предстои среща и с финансовото министерство, за да се прецени този ефект за фиска. Цонев посочи, че в различните варианти ефектът за бюджета от намаленото ДДС за лекарствата ще е намаление от 300, 500 или 150 млн. лв. според групите медикаменти, които бъдат обхванати.

„Трябва да се погледне системно на проблема, а не на парче“, завърши председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив