Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Финансист за законопроекта за личния фалит: Повече забележки към закон не бях виждал

Парите

Финансист за законопроекта за личния фалит: Повече забележки към закон не бях виждал

Финансист за законопроекта за личния фалит: Повече забележки към закон не бях виждал - Tribune.bg
Снимка:

Повече забележки към закон не бях виждал. Нямаше нито една заинтересована страна, която да не го разкритикува. Това коментира в интервю за "Фокус" финансистът Васил Кендов по отношение ефективността на Законопроекта за несъстоятелност на физически лица или още образуването на процедура по личен фалит. Най-свирепи бяха атаките от Асоциацията на банките в България, камарата на ЧСИ и знайни и незнайни асоциации, отбеляза той. 

Припомняме, че законът (ЗНФЛ) е част от плана за възстановяване и устойчивост, наложен от ЕС, а от 05 април т.г. вече е одобрен от служебния кабинет. Алтернативни опити за създаване на подобен закон биват правени в България от години.

Кендов обърна внимание на мнението на съдиите като отбеляза, че те имат и доста забележки по правната логика на закона: "Производството изкуствено и излишно е усложнено с привнасяне по механичен начин на норми на Търговския закон към една материя, която трябва да е проста и ясна, и хората дори сами, четейки закона, да могат да потърсят защита. Законът в този му вид ще затрудни и правоспособни юристи". Това казва Комитова и може би с право. Аз също не намирах здрава логика в този нов закон. Сред вносителите му не видях нито един от дългогодишните поддръжници на идеята за въвеждането му", коментира още Васил Кендов.

Финансистът смята, че законът е по-скоро преводен и не съответства с българската политика. "Стигнах до извода, че този закон е превеждан от друга правна система. Познавайки англосаксонската, мисля, че е или от законодателството на САЩ, или това на Обединеното кралство. Ако приемем тази теза, уравнението ще се реши. В този случай нямат нужда от локални експерти и съответно предложението ще е тотално непригодно за нашето законодателство, което на свой ред се доказа с множеството отрицателни становища на всички заинтересовани страни", допълни още той.

Въпреки всичко Кендов е на мнението, че ще бъде направен опит за максимално бързо приемане на закона.

"Предвид очаквания от ЕС втори транш по програмата за възстановяване и развитие смятам, че ще бъде направен опит да се приеме максимално бързо, веднага щом парламента започне работа. Този закон е един от 22-та, които бяха поставени като условие за получаване на 724 млн. евро. Сами разбирате, че в момента се бърза и се коват закони "на крак", твърди финансистът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати