Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Финансисти прогнозират нов ръст на лихвите по кредити - 5% за жилища и 10 на сто за потребителски

Парите

Финансисти прогнозират нов ръст на лихвите по кредити - 5% за жилища и 10 на сто за потребителски

Финансисти прогнозират нов ръст на лихвите по кредити - 5% за жилища и 10 на сто за потребителски - Tribune.bg
pixabay

До 5 процента ръст на жилищните кредити през 2023 година, прогнозират финансисти. Потребителските заеми могат да поскъпнат до 10 процента, съобщава БНР. Очакванията на експертите се основават на политиките на Европейската централна банка и на Федералния резерв на Съединените щати, които се опитват да овладеят инфлацията.

Основният лихвен процент на БНБ нараства за трети път от октомври и вече достига 1,3 на сто за декември. И въпреки че повечето банки у нас не използват основния лихвен процент за формиране на лихвите, според финансистите покачването му е знак за тенденцията на поскъпване на заемите, казва Десислава Николова.

„Средната лихва по ипотечните кредити в края на следващата година ще бъде може би около 4-5 процента. В момента средната лихва по един жилищен кредит е 2,48. Това на практика означава почти двойно увеличение. Надявам се все пак тези увеличения да се предприемат плавно, за да не се отрази върху способността на длъжниците да изплащат своите задължения”, коментира тя за БНР.

Ще растат и лихвите по депозитите, но с по-бавни темпове.

„Годишно изменение от 0,3-проценти пункта, което се забелязва при депозитите в левове, като към края на октомври средната лихва е 0,37 процента. Има съвсем леко покачване в лихвените нива”, обясни Николова.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати