Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Финансов експерт: Държавата е останала с пари за 10 дни

Парите

Финансов експерт: Държавата е останала с пари за 10 дни

Финансов експерт: Държавата е останала с пари за 10 дни - Tribune.bg
Снимка:

Фискалният резерв на страната изпълнява ролята на заделени за „черни дни“ пари в сметка на правителството. Екипът ни проверява как са разпределени средствата в него и има ли основания за притеснения, че държавата може да фалира, съобщава БТВ.

Във фискалния резерв има близо 6,7 милиарда лева, но от него изваждаме 4 млрд. лв. средства в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система или т. нар. „Сребърен фонд“. Така на практика служебното правителство остава с около 2,7 млрд. лв. свободен резерв.

Страната ни има пари за 10 дни напред, това показва сметката на експерти за оставащия свободен резерв от 2,7 милиарда лева.

„Това не е много добра стратегия за управление на публични финанси – да имате пари за 10 дни напред и да се чудите как да си платите това или онова. Да, някой сега ще кажат „сега ще дойдат приходите от данъците“. Да, но освен приходите ще излязат разходите за пенсиите, после ще дойдат други приходи, други разходи. Това е все едно да кажете „Да, имам за 10 дни пари, но после ще получа заплата“. Да, но след това пак ще ги изхарчите и пак ще имате пари за 10 дни“, обяснява Никола Янков, бивш зам.-министър на икономиката и транспорта.

Но въпреки ниското ниво на фискалния резерв, така нареченият сценарий „държавата фалира“ не би могъл да се сбъдне.

„Държавата няма да фалира, тъй като България има голям кредит, може винаги да изтегли пари като облигационен заем. Това може да се случи в рамките на десетина дни или две седмици, сравнително бързо става. Няма опасност да спре да се разплаща, но това, че не разполага с текуща ликвидност е нестандартно управление на държавното съкровище“, допълва Янков.

Стана ясно и че с 1,6 милиарда лева от липсващите 3 милиара държавата е купила дълга на столичното парно.

„Имайки предвид, че това са всичките, общите ни пари. Това са данъците на хората от Ямбол, Стара Загора, Плевен, Търговище, Благоевград, които нямат нищо общо с топлофикацията в София, някак си не изглежда добре това. Но това е продължаване на политиката за субсидиране на столичното парно с парите на данъкоплатците“, казва още експертът.

Финансистът напомня, че по-големите държавни разходи водят и до по-висока инфлация, а когато тя е много по-висока от страните в еврозоната, това ще е пречка да приемем еврото.

Във фискалния резерв предстои да постъпят вземания от фондовете на Европейския съюз. Оценката на тези вземания е 2 млрд. лв., като там влиза и второ плащане по Плана за възстановяване и устойчивост в размер на около 1,4 млрд. лв.

Тази сума обаче още не сме я получили от Брюксел, защото имаме още неизпълнени условия.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети