Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Финансовият министър: Повишаването на минималната заплата ще увеличи дефицита в хазната

Парите

Финансовият министър: Повишаването на минималната заплата ще увеличи дефицита в хазната

Финансовият министър: Повишаването на минималната заплата ще увеличи дефицита в хазната - Tribune.bg
Снимка:

„Ако бъде потвърдено увеличението на минималната работна заплата до 850 лева, това ще доведе до допълнителен дефицит от близо 1 млрд. лева годишно за хазната“, заяви  служебният министър на финансите Росица Велкова.  

Тя участва в конференция за предимствата от приемането на България в еврозоната. В конфедерацията участваха и работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.  

„Ние в момента нямаме право да участваме, а всъщност в момент, в който сме във Валутен борд, монетарната политика, която се провежда от Европейската централна банка, се отразява пряко при нас", добави тя.

Ще се получат по-добри лихвени проценти и по-добра доходност по външния дълг, по облигациите. Освен това доходите на хората и развитието на страната ще се подобри с много ускорен темп, изтъкна министър Велкова.

Служебният финансов министър не вярва, че може да се повтори решението за България като за приемането ни в Шенген, защото в този случай има абсолютно строги критерии, които страната ни трябва да изпълни. Ако ги изпълни, няма основание да не ни приемат в еврозоната, според Велкова.

В обществеността има определени страхове – как ще бъдат превалутирани левовете в евро, къде ще могат да ги обменят, колко време ще имат за това. "Има определени страхове, върху които трябва да се работи, за да може хората да имат точни и ясни отговори и да няма някаква несигурност", коментира още Велкова.

Няма основание да се стигне до инфлация заради приемането на България в еврозоната, счита министърът. Освен това в страната ни и в момента има инфлация, която според нея се влияе от съвсем други фактори. Тя посочи, че инфлацията не е била изключително повишена само от факта, че някои от страните, които вече са преминали към еврото, са се присъединили към еврозоната.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати