Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Финансовият министър скептична дали догодина ще има пари за повишение на доходи и пенсии

Парите

Финансовият министър скептична дали догодина ще има пари за повишение на доходи и пенсии

Финансовият министър скептична дали догодина ще има пари за повишение на доходи и пенсии - Tribune.bg
Снимка:

Дупката в бюджета догодина ще е около 11 млрд. лв.

„България трябва да ограничи разходите, да стабилизира приходната част на бюджета, защото в един момент можем да останем без ликвидност“, предупреди пред БНР служебният министър на финансите Росица Велкова.

Масово страните в еврозоната намаляват дефицитите си в прогнозата за следващата година, обясни тя.

„Цяла Европа в момента затяга фискалната дисциплина, което е нормално, защото при вдигане на лихвите, което прави непрекъснато Европейската централна банка, при инвеститорите, които много ограничено предоставят дълг на държавите, България също ще трябва да премине към консолидация и да ограничи разходите. Към края на октомври очакваме балансирано салдо или лек дефицит, но традиционно през ноември и декември се формират значителен по размер дефицити, защото започва разплащане на капиталови разходи, на дейности, извършвани през годината“, допълни министър Велкова.

Тя даде пример с миналата година, когато до ноември включително сме в излишък и през декември завършваме с 3,5 млрд. лв. дефицит. „Това ще се случи и тази година“, категорична е тя.

„Имаме три варианта за бюджет, които можем да внесем в Народното събрание и този, който ще съгласуваме с ведомствата и министерствата, както и с Националния съвет за тристранно сътрудничество, е вариантът с дефицит от 6,6 на сто. Този дефицит се формира при запазване на абсолютно всички действащи нормативни актове и политики, без промяна в приходната и разходната част на политиките“, посочи министър Велкова.

Защо се предвижда 6,6 на сто дефицит, министър Велкова обясни с това, че Министерството на финансите (МФ) е консервативна институция и следва консервативен подход, но прогнозата не е изключително консервативна, тъй като, ако се види макропрогнозата на Българската народна банка (БНБ), тя е много по-консервативна отколкото залаганата от МФ.

В отговор за какво се предвижда дългът от 16 млрд. лв. за следващата година министър Велкова каза, че при условие, че бюджетът по действащите политики се формира на дефицит от 6,6 на сто от БВП, което е около 11 млрд. лв. дефицит, както и с три милиарда лева рефинансиране на стар дълг, както и би следвало да се осигури поддръжка на фискалния резерв.

В отговор на въпрос дали има пари в бюджета за повишаване на доходите, минималната работна заплата, за подпомагане на хората в крайна нужда министър Велкова посочи, че подпомагане трябва да се прави на най-уязвимите групи от населението, имащи минимални доходи.

„Повишаване на заплатите в бюджетната сфера едва ли може държавата да си го позволи, още повече, че разходите за персонал са нараснали изпреварващо спрямо 2019 г. Ако продължаваме да увеличаваме разходите за персонал при това състояние на бюджета, трябва да увеличим дълга и дефицита. Същото се отнася и за пенсиите“, посочи още тя.

„Към момента очакваме да изпълним заложените в актуализирания закон приходи и очакваме преизпълнение от 200 млн. лв. в приходите, като от тях 150 млн. лв. са от социално-осигурителните вноски и 50 млн. лв. - от данъка върху дохода на физическите лица“, заяви Велкова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати