Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Фирми, използващи газ - на ръба на оцеляването

Парите

Фирми, използващи газ - на ръба на оцеляването

Фирми, използващи газ - на ръба на оцеляването - Tribune.bg
Снимка:

Според енергийния експерт и политик Явор Куюмджиев не е ясно кога промените в тарифата ще се успокоят

„Трудно ще се справим, тъй като в момента цената на газа е почти три пъти по-висока от същия период миналата година“. Това каза Красимира Петрова – един от водещите производители на мебели в Монтана пред NOVA NEWS.

Тя поясни, че в завода работят 250 души. Заради цената на газа разходите са се увеличили от 5 до 6 пъти. „Въвеждаме мерки за енергийна ефективност. Пестим. Намаляваме печалбите на дружеството, за да можем да посрещнем разходите“, поясни тя.

Според нея последното, което трябва да прави бизнесът, е да съкращава работници. Тя поясни, че заводът ще прехвърли част от разходите върху клиентите и това ще доведе до намаляване на поръчките. Петрова каза, че има технологични процеси, при които газът не може да бъде заменен, а и отоплението също е на газ.

„Държавата трябва да осигури предвидимост на цената на газта“, категорична е Петрова.

Според енергийния експерт и политик Явор Куюмджиев не е ясно кога промените в тарифата ще се успокоят. Той прогнозира, че скокът на цената ще продължи.

Според него остава валиден проблемът с липсата на газ.„Най-големият доставчик на втечнен природен газ за Европа остава Русия. България все още получава руски газ, но през посредници“, каза той.

Експертът заяви, че ако зимата е по-топла, може да не се стигне до увеличение, но ако е сурова, газът в хранилищата ще се изчерпи бързо и цената отново ще тръгне нагоре.

„Газ има и ще има“, увери Куюмджиев. И допълни: „Преди „Булгаргаз“ е поемал увеличението за собствена сметка, но когато цената е падала, те не са я сваляли за потребителите и по този начин са компенсирали загубите. В момента това е невъзможно“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати