Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Фондът на фондовете с 294 млн. лв. дялови инвестиции за стартъпи и иновативни компании

Парите

Фондът на фондовете с 294 млн. лв. дялови инвестиции за стартъпи и иновативни компании

Фондът на фондовете с 294 млн. лв. дялови инвестиции за стартъпи и иновативни компании - Tribune.bg
Снимка:

ЕК одобри предложение на Фонда за облекчаване условията на работа по дяловите инструменти

Фондyt на фондовете (ФнФ) e получи одобрение от Европейската комисия (ЕК) за облекчаване на условията по дяловите инструменти и осигуряване на подкрепа за най-уязвимия сегмент от икономиката, а именно малките и средни предприятия (МСП) и особено стартиращите компании, съобщиха от Министерството на финансите.

Ресурсът за дялови инвестиции, с който Фонд на фондовете разполага, е в размер на  150 милиона евро (приблизително 294 милиона лева), като голяма част от него вече е достъпен за стартъпите и иновативните компании чрез четири инвестиционни фонда. Средствата ще подкрепят 400 фирми в различни фази на бизнес историята им, развиващи  ключови иновации в сферите на биотехнологиите, роботиката, информационните технологии, фармацията и др.

Целта на промяната е да се подкрепят иновативни компании, които имат потенциала да подпомогнат възстановяването на икономиката след кризата и ориентирането й в сектори с висока добавена стойност.

Съобразно решението на ЕК  ресурсът от Фонд на фондовете ще може да достигне до тях по-бързо и при облекчен режим в рамките на тази година. ФнФ работи в посока осигуряване на по-голяма гъвкавост, която да позволи на стартиращите предприятия да продължат своето развитие, дори и в условия на влошена икономическа активност.

На първо място, беше договорено увеличаване на размера на индивидуалните инвестиции до 800 хиляди евро (около 1,6 милиона лева), за които няма да бъде необходимо привличането на допълнителен частен капитал.

Също така, стартъпите, които са изпаднали в затруднено положение след 31.12.2019 г., вследствие от ефектите на пандемията, също биха могли да получат дялово финансиране.

Чрез тези мерки се цели повишаване на перспективите за оцеляване пред стартиращите фирми и МСП, подкрепа за предприемачеството и устойчивите бизнес модели. 

Дялови инвестиции по облекчените условия одобрени от ЕК ще могат да се извършват до 31.12.2020 г. през четирите фонда, подкрепени с ресурс от Фонд на фондовете.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети