Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Гълъб Донев заяви, че ще има вдигане на минималната работна заплата, но не и до 760 лева

Парите

Гълъб Донев заяви, че ще има вдигане на минималната работна заплата, но не и до 760 лева

Гълъб Донев заяви, че ще има вдигане на минималната работна заплата, но не и до 760 лева - Tribune.bg
Снимка:

Инфлацията е малко над 2% като се  очаква се до края на годината тя да нарасне. 14% е средното увеличение на минималните доходи в страната от началото на годината, заяви пред Нова телевизия служебният социален министър Гълъб Донев. Той припомни и, че пенсиите са се увеличили. Според него това нарастване надминава инфлацията.

Донев обясни, че е „За“ нарастване на минималната работна заплата

Подготвят се разчетите при различни варианти за увеличение, не е вероятно обаче тя да скочи от 650 на 760 лв. както настояват от КНСБ, тъй като това би било твърде рязка промяна.

По темата с вдигането на цените на тока и парното социалният министър обясни, че от януари догодина предстои ново определяне от КЕВР.

„Явно ще има покачване на цените, но това, което е предвидено с енергийното подпомагане за хората, които отговарят на критериите за това да бъдат подпомогнати от държавата за този отоплителен сезон са някъде около 345 000 лица и семейства. Вдигна се и процентът, с който се подпомагат месечно тези граждани. Започна и изплащането на цялата помощ за отоплителния сезон. Всички, които са одобрени до момента – над 200 000, регулярно получават парите за енергийно подпомагане”, посочи той.

Вицепремиерът подчерта, че цената на тока в България вчера е била втората най-ниска в Европа след Полша.

„Предприемат се мерки и към бизнеса, и към битовите потребители, за да могат да бъдат запазени цените така, че да бъдат запазени поносими за българските граждани", каза Донев.

По думите му помощта за хората, която се дава в Гърция и Испания, може да стане и тук, но в България нямаме действащ парламент, но има пари в хазната. 

Донев заяви, че има съмнения, че с компенсации и помощи държавата подпомага всъщност спекулата:

„Има съмнения и се водят разговори в посока да се ограничи спекулата, която могат да си позволяват някои големи търговци на електроенергия, така че да бъдат минимизирани тези рискови пред пазара и потребителите. Електроенергията на българския свободен пазар е тази, която се предлага от българското производство. Тя гарантира и вътрешното потребление, голяма част отива и за износ, който не може да бъде ограничен. Ще понесем санкции, ако ограничим износа. Но ако се подпомогне бизнесът, това ще помогне да бъдат намалени цените на стоките”, смята социалният министър.

Мярката 60/40 не дели фирмите на държавни и частни, тя цели да подпомогне заетостта. Тя подпомага и работодателите, защото дава възможност да се изплащат осигуровките, и с плащането на частта на дохода, която се подпомага от държавния бюджет. Не е вярно, че тази мярка е трудна за достигане, зави министър Донев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети