Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Гърция на Мицотакис взима 30 млрд. евро по Плана за възстановяване, България на Радев – 0 лв.

Парите

Гърция на Мицотакис взима 30 млрд. евро по Плана за възстановяване, България на Радев – 0 лв.

Гърция на Мицотакис взима 30 млрд. евро по Плана за възстановяване, България на Радев – 0 лв. - Tribune.bg
Снимка:

Гръцкият план за възстановяване стана третия одобрен от ЕС тази седмица, съобщиха европейските медии. Финансирането е от безпрецедентния фонд от 750 милиарда евро на ЕС, който за първи път ще емитира общи облигации. За средства имат право да кандидатстват всички европейски страни.

Атина ще получи 17,8 милиарда евро директни безвъзмездни средства и 12,7 милиарда заеми – или общо 30,5 млрд. евро.

„След като планът бъде одобрен от Европейския съвет, ще бъдем готови да изплатим първите средства през юли“, обеща председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен след среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Атина преди дни.

„Одобрението ни днес е важен крайъгълен камък за изплащането на 30,5 милиарда евро през следващите години. Гръцкият план за стимулиране представлява предизвикателство, но и голяма, голяма възможност. Хубавото днес е, че Европа и Гърция са заедно в това начинание“, подчерта германката.

Междувременно, в момент, в който Гърция вече извървя цялата процедура и направи всичко, зависещо от държавата за получаване на парите, България бе върната на нулева точка. Готовият план на предишното правителство, изготвен след месеци работа и съгласуване с бизнеса, бе поставен на пауза, заради недоволство сред опозицията. Кабинетът „Борисов“ 3 поиска отсрочка от Брюксел, за да може планът да бъде коригиран и внесен от служебния кабинет, каквито бяха настояванията от президентството и Румен Радев.

Малко повече от месец след встъпването в длъжност, вицепремиерът на Радев с ресор „Еврофондове“ тепърва обяви, че ще преработва половината от одобрените проекти. В неговия не особено амбициозен откъм време план се предвижда да е готов да предава предложението към Брюксел… след изборите, когато на теория на власт би трябвало да дойде ново редовно избрано правителство. Което може да иска отново да прави ревизия на досегашния план.

„Ние се надяваме до края на юли да сме свършили с нашите корекции по отношение по Плана и да сме готови да го предадем“, обеща той.

Приоритетите, които Пеканов очертава в интервю за Bulgaria on Air са в сферата на образованието и науката, икономиката, отчасти здравеопазването.

„И тук вече имаме от една страна доста получени корекции, от друга страна текат и нови проекти. В сферата на образованието имаме вече нови проекти, имаме вече заложени в сегашния план STEM центрове, как тях да ги използваме по-добре, да обучим и учителите как да ги използват, нещо, което липсва. Тоест, не само да заложим инфраструктурата за децата да се изучават, а да сме сигурни, че тя ще бъде използвана по най-добрия начин, като помогнем и на учителите да я използват“, обясни нуждата на се бавим с месеци вицепремиерът.

На началото на месец юли съседите ни от Гърция очакват първия транш по одобреното за тях финансиране. Пеканов пък настоява, че парите за България ще дойдат „тази година“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети