Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Газът в Европа поевтиня с 4,5%

Парите

Газът в Европа поевтиня с 4,5%

Снимка:

Цената на газа в Европа при откриването на търговията във вторник спадна с 4,5%. Това показват данните от борсата ICE. Понижението става на фона на възобновеното изпомпване на суровината за Германия по газопровода Ямал-Европа и плановете за увеличаване на транзита през Украйна до Словакия.

Цената на декемврийските фючърси на хъба TTF в Нидерландия падна под 900 долара за 1000 кубически метра - до 899,6 долара или 75 евро за MWh (на база на текущия обменен курс EUR / USD, цените на ICE са представени в евро за MWh).

На 8 ноември вечерта бяха възобновени преките доставки на газ за Германия по тръбопровода Ямал – Европа, като до тази сутрин обемът е увеличен повече от два пъти.

Освен това заявките за транзитни доставки на газ през Украйна за Словакия на 9 ноември нараснаха до почти 83 млн. куб. м на ден от 75,22 млн. куб. м, които са били изпомпвани през газоразпределителната станция на границата на двете държави в предишни дни. Това става ясно от данните на словашкия газопреносен оператор Eustream.

В същото време руският президент Владимир Путин настоя „Газпром“ да увеличи доставките за складовете на компанията в Европа след приключването на изпомпването на газ в подземните хранилища в Русия на 8 ноември. Ръководителят на холдинга Алексей Милър увери, че тази поръчка ще бъде изпълнена.  


Топ новини

виж още

Актуална тема