Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Газовата борса тръгна

Парите

Газовата борса тръгна

Снимка:

Целта е либерализиране на пазара на природен газ в България

На 2 януари газовата борса официално бе отворена. Хъб „Балкан" започна търговия на борсовия пазар. Очаква се новата платформа за двустранна търговия с природен газ да позволи на пряко присъединените към системата крайни потребители на газ да сключват договори за покупка на синьо гориво.

„До една година всички сделки на газовата борса ще започнат да се извършват чрез тази платформа”, прогнозира председателят на Съвета на директорите на газов хъб „Балкан“ и изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

„Както крайните потребители, бизнесът, така и търговците на природен газ ще могат да се възползват от услугите, които ще предоставя газов хъб „Балкан“ и което считам, че ще доведе освен до либерализация и до по-добри финансово-икономически условия за крайните потребители на природен газ", отбеляза Малинов.

Пред медиите на 30 декември той коментира, че новата платформа на борсата е разработена с  канадската компания „Трейпорт“.  Краткосрочният сегмент ще предлага продукти „в рамките на деня”, „ден напред”, както и продукти за балансиране на мрежата на операторите на газопреносни мрежи. На платформата ще се предлага и комбинация от няколко поредни газови дни - например продукти „уикенд”, отделни дни и комбинация от тях.

Дългосрочният сегмент разполага с продукти, които се търгуват на средносрочна и дългосрочна база на анонимен принцип. Брокерската услуга дава възможност за сключване на договори за покупка на газ от крайни клиенти и снабдители, пряко присъединени към газопреносната система. За тях няма разходи за членство на платформата за търговия и не е необходимо да получават право на достъп и пренос през мрежата.

На борсата вече имаше пробни търгове само за търговия в рамките на България. Първият беше на 9 декември по програмата за освобождаване на синьо гориво от „Булгаргаз”. Вторият търг бе на 16 декември. От справки на борсата става ясно, че на двата търга са предложени общо 2,22 млн. мегаватчаса газ, а са изтъргувани продукти за 550 544 мвтч.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив