Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Газовата връзка с Гърция влиза в експлоатация

Парите

Газовата връзка с Гърция влиза в експлоатация

Газовата връзка с Гърция влиза в експлоатация - Tribune.bg

Днес е официалното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България. Президентът Румен Радев ще бъде домакин на церемонията от 11.00 часа в зала 3 на Националния дворец на културата.

За събитието у нас пристигнаха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на Румъния Николае Чука.

Междусистемната газова връзка Гърция-България е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и предоставя възможност за реална енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за региона.

Интерконекторът осигурява директен достъп на България до Южния газов коридор и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще и от терминала за втечнен газ край Александруполис.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати