Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. „Газпром“: Цената на природния газ в Европа ще се повиши още преди зимата

Парите

„Газпром“: Цената на природния газ в Европа ще се повиши още преди зимата

Газпром: Цената на природния газ в Европа ще се повиши още преди зимата - Tribune.bg
Снимка:

„Газпром“ предупреди, че цените на синьото гориво вероятно ще се покачат над рекордните 4000 долара за 1000 кубически метра още преди началото на отоплителния сезон.

Цената на газа с нов връх: Надхвърли 2400 долара за 1000 кубика

Изявлението е факт, след като по-рано днес цената на газа на европейските пазари надхвърлиха границата от 2,5 хиляди долара за първи път от март насам.

„Бихме искали да отбележим, че на спот борсите в Европа цените на газа надхвърлиха границата от 2500 долара. Според консервативни оценки, ако тенденцията се запази, цените ще надхвърлят 4000 долара за 1000 кубически метра през зимата“, прогнозираха от „Газпром“, съобщава ТАСС.

Експертте на газовата компания припомнят, че миналата седмица фючърсите на газ са се търгували близо до $ 2100 за 1000 куб. м. и постепенно са нараствали, като в началото на тази рязко са скочили до 2450. В същото време, според Асоциацията на операторите на газови инфраструктури на Европа, към 14 август запасите в европейските подземни хранилища са попълнени с 48,6 милиарда кубически метра, а като цяло европейските мощности са запълнени на 74,73 процента.

„За да достигнат нивото на запълненост на хранилищата от началото на сезона на изтегляне 2019/2020 г., компаниите ще трябва да получат още 23,8 милиарда кубически метра“, поясняват от „Газпром“.

Европейският пазар беше изправен пред газов колапс миналата година. Експертите отдават това на ограниченото предлагане от основните доставчици, ниските нива на заетост на подземните хранилища и голямото търсене на втечнен природен газ в Азия.

Сега Европа продължава да е под натиск поради продължаващото напрежение с руския износ. А през последните дни ситуацията е повлияна от горещото време, което се установи в региона, поради което производството на електроенергия от алтернативни източници намалява.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети "Газпром", цена, газ
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати