Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Генериците намаляват в пъти разходите за лечение на пациент

Парите

Генериците намаляват в пъти разходите за лечение на пациент

Генериците намаляват в пъти разходите за лечение на пациент - Tribune.bg
Снимка:

НЗОК оптимизира до 30% от разходите на осигурен с аналози на оригинални лекарства

Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) представи свое проучване на разходите на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) за медикаменти. То показва, че при 2.5 млн. пациенти, лекувани с оригинални лекарства у нас през 2016 г., здравната каса плаща 535 млн. лв. или по 208 лв. на осигурено лице. Същевременно, 3.9 млн.души са лекувани с генерици – аналог на оригиналните медикаменти, за които се харчат 97 млн. лв. или по 25 лв. на човек.

Според Аркадий Шарков от ЕКИП лечението с оригинални лекарства обхваща 1.5 пъти по-малко пациенти, но струва 5.5 пъти повече. За 2016 г. с използването на генерици НЗОК е спестила до 30 на сто от разходите си за медикаменти и други 55 000 пациенти повече са имали достъп до лечение.

В последните 3 години намаляват осигурените лица, а разходите за лекарства растат. През 2019 г. те са предвидени в обем от 1.2 млрд. лв. в бюджета на НЗОК. ЕКИП смятат, че една от причините за увеличения разход на публичен ресурс за медикаменти е, че иновативните лекарства са с по-високи цени през първите години от въвеждането си в употреба.

Практика за решаването на проблема у нас е и традиционното прехвърляне на средства от едно перо на НЗОК към друго – от болничната помощ към осигуряването на медикаменти.

Основна препоръка на икономистите от ЕКИП е въвеждането на електронна рецепта, за да се ограничи преразхода на средства в НЗОК. Министерство на здравеопазването вече обяви, че до края на 2019 г. в страната ще бъде въведен този модел на достъп до медикаменти. Въпреки това по оценка на Сметната палата България е загубила само през 2016 г. над 20 млн. лв. по проекти за въвеждане на електронната рецепта у нас, коментираха от ЕКИП.

Моника Гаджанова


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети