Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Георги Гьоков: Заради политически решения пенсионната система е изкривена

Парите

Георги Гьоков: Заради политически решения пенсионната система е изкривена

Георги Гьоков: Заради политически решения пенсионната система е изкривена - Tribune.bg
Снимка:

До 1 юли ще има няколко варианта за увеличаване на пенсиите, подчерта социалният министър

„Бюджетът е инвестиционен - предвижда инвестиране в хората, подобряване на публичната среда, в инфраструктура и икономика. Оценките са различни, обяснима е реакцията на опозицията. ГЕРБ завиждат на този бюджет. Този бюджет не е съвършен, но е добър, балансиран, бюджет на растежа и на възвръщане на справедливостта в социалната система. Всичко е направено с отговорно отношение към парите на хората“. Това каза пред БНР министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Той отчете, че винаги ще има критики към бюджетите, но те няма да са експертни, а политически.

„Искам повече пари за социалните неравенства, опитваме се да ги намалим, но при предишното управление неравенствата се задълбочаваха. Средствата за това подпомагане в бюджета за тази година са с 350 млн. лева повече, така че има сериозно увеличение на средствата. Поели сме ангажимент и към Европа за привеждане на нашето подпомагане в съответствие с жизнения минимум за един човек“, каза Гьоков.

Той не отрече, че заради политически решения пенсионната система е изкривена: 

„Прекомерното нарастване на минималната пенсия, несъобразено с приноса на хората към системата, изкривява системата и хората остават с чувство на несправедливост. До 1 юли ще предложим няколко варианта за пенсиите, за да намерим справедлив начин за увеличаване на пенсията с отчитане на приноса на всеки един човек. Осигуряването на социални проблеми през осигурителната система не е добре. Пенсиите трябва да бъдат разграничени от всички добавки и подпомагане“.

По темата за минималната работна заплата министърът заяви, че тя трябва да съществува и да се увеличава:

„През годините не успяхме да убедим социалните партньори, че тази заплата се определя на някакви принципи. Не успяхме, защото няма изграден автоматичен режим - заплатата да зависи от други обстоятелства, които се случват в страната, например да е обвързана със средната работна заплата. Когато се появи такъв режим на определяне на МРЗ веднъж в годината, тогава всичко ще стане ясно и на социалните партньори. А те не са толкова против увеличаването на МРЗ, а по-скоро от това, че няма предвидимост“.

Гьоков подчерта, че административно вдигане на доходите няма как да се случи, това може да стане със стимулиране на икономиката и на икономическия растеж.

„В коалиционното споразумение е заложена стратегия за доходите. Но това е сложна задача. Усилено работим по нея. Но волята на правителството е за увеличаване на доходите“, каза още министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

Един примитив Гьоков тайничко се надява да не изкарат до 1 юли , за да не му се налага да решава този проблем. Няма начин , след като на 1 милион пенсионери си дал 370 лв. , макар че внесените им осигуровки са за приблизително 200-250 лв. пенсия, ти да им вземеш подарените стотачки.Трябва честно да им се обясни , че са внесли за 250 лв пенсия и тази сума ще им се плаща от НОИ , а останалата до минималната пенсия - от социалното министерство , на друга дата. Другият вариант е да се преизчислят всички пенсии с такъв осигурителен доход , че най- ниската пенсия да е 370 лева , но да се запази ножицата между нея и всички останали. Но тогава няма да останат пари за крадене. Освен ако не намерят тези 8 милиарда , за които тръбят ,че се крадат всяка година.
13.02.2022 13:49 / Отговор
Хранят ни само с анализи Омръзна ми от празни приказки!Все анализи, анализи...Включвам печката да се стопля - изписва ми: изчакайте, анализираме температурата, отварям хладилника - празен, вътре се мъдри само един замръзнал анализ.Пускам телевизора, Кирчо и Кокорчо правят анализи. Разбрах, вечерята ми е анализи в тава по харвардски.Гледам скъсаните ботушки на детето, та си мисля дали мога да му купя нови, като платя с анализ?
13.02.2022 18:07 / Отговор
007 Комунист,пари да дава,те могат само да крадат.
14.02.2022 06:05 / Отговор
Марги Това, което е написал Гьоков е правилно и най накрая вярно., защото до сега се говореше и вършеше нещо само за минималната пенсиа. За 2- 3 години тя изкуствено се удвои естеснвено за сметка на средните и по големи пенсии които почти не мръднаха. Започнахме да имаме усещането че като сме работили повече и сме се осигурявала повече нещо сме сгрещили. Някого сме разгневили и сега ни наказва. А хората с ниските пенсии са обгрижени и защитени от всички. Това не еправилно и чакаме обещаното преизчисление на пенсиите за да се раздаде справедливост!!
14.02.2022 15:03 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети