Георги Тръпков: Ресторантьорството не е пица на парче и дюнер

Браншът е трудоемък. Поради тази причина в почти цяла Европа ДДС върху ресторантьорството е наполовина на цялата ставка, обясни той
В момента всеки се упражнява на тема ДДС в ресторантьорството, но без аргументи за връщане на 20%. Това заяви пред БНР Георги Тръпков, хотелиер и ресторантьор с повече от 40 години практика, собственик на първия частен хотел в Поморие.
„Ресторантьорството не е пица на парче, не е дюнер кебап“, подчерта той. „За една продукция от 25 лева се грижат 6-7 човека персонал. В една аптека се прави от един човек или от двама“.
„Ресторантьорският бизнес не е конвейер – печеш и даваш. Браншът е трудоемък. Поради тази причина в почти цяла Европа ДДС върху ресторантьорството е наполовина на цялата ставка“, поясни Тръпков.
По думите му зад цената, която плащаме ние като клиенти в един ресторант, стои цяла верига от дейности и хора, които ги извършват. В цената се съдържа трудът на снабдители, готвачи, сервитьори, бармани. Заготовката е четири до пет пъти повече от времето, в което реализираш продажба.
Припомняме, че от 1 януари ресторантите вече работят с 20 на сто ДДС.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/parite/georgi-trapkov-restorantyorstv/


