Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Георгиева: Вариантът Омикрон може да доведе до забавяне на темпото на възстановяване на световната икономика

Парите

Георгиева: Вариантът Омикрон може да доведе до забавяне на темпото на възстановяване на световната икономика

Снимка:

Разпространението на варианта Омикрон на коронавируса може да доведе до забавяне на темпото на възстановяване на световната икономика. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на онлайн форума „Ройтерс Некст“.

„През октомври Международният валутен фонд обяви, че залага на растеж от 5,9 процента на световната икономика през 2021 г. Новият щам на коронавируса, който има вероятност да се разпространи много бързо, може да подкопае доверието. Поради това вероятно ще видим някои понижения на направената от нас през октомври“, каза Георгиева.

Същевременно тя посочи, че виртуалната среща (през ноември) между американския президент Джо Байдън и китайския лидер Си Цзинпин е била позитивен сигнал за възстановяването на световната икономика.

Георгиева заяви, че американските власти първи трябва да предприемат мерки в борбата с инфлацията.

По думите й картината на инфлацията по света е различна.

В САЩ е необходимо да бъдат взети мерки за борба с рязкото увеличение на цените. В други страни обаче тези мерки не са задължителни, посочи управляващият директор на МВФ.

Георгиева съобщи още, че от 6 до 10 трилиона долара може да бъдат необходими за борбата с изменението на климата през това десетилетие.

„Ние вярваме, че пътят към повишаването на лихвените проценти може да се извърви по-бързо“, каза тя, като посочи 2022 г. като вероятна цел.

Георгиева каза, че намаленията на митата са „полезен инструмент“ за подпомагане на контрола на инфлацията и че е била насърчена от работата на търговския представител на САЩ Катрин Тай за намаляване на митата чрез процес на изключване.

„Това не е сребърен куршум. Трябва да се предприемат действия на всички тези фронтове, за да можем да видим, че въпросът с инфлацията е овладян.“, обясни тя.

Георгиева призова за по-агресивно преструктуриране на дълга, за да не се превърне сегашната дългова тежест в развиващите се страни в дългосрочен попътен вятър.

„Реалността е, че 2022 г. ще бъде много година за справянето с дълга“, каза тя, добавяйки, че държавният дълг е нараснал с 18% по време на пандемията на COVID и ще отнеме десетилетия, за да стигнем до нивата преди пандемията, освен ако има „много по-внимателна и агресивна“ политика.

„Засега лихвените проценти са относително ниски, това не е толкова драматично. В бъдеще... това може да не е така.“, прогнозира тя.

Георгиева защити МВФ срещу критиките към работата му по изменението на климата, която се смята за критичен елемент от макроикономическата стабилност.

„Причината МВФ да се ангажира с тази тема е, че за нашите членове това е важно.“, обясни тя.  


Топ новини

виж още

Актуална тема