Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Германската икономика се сбогува с годините на изобилие

Парите

Германската икономика се сбогува с годините на изобилие

Германската икономика се сбогува с годините на изобилие - Tribune.bg
Снимка:

По време на многобройните си посещения в заводи за полупроводници и електромобили германският канцлер Олаф Шолц говори за икономика, която е в челните редици на индустриалната трансформация.

Но картината, която рисуват бизнес лидерите и експертите, не е толкова розова, тъй като предрича трудни времена за най-голямата европейска икономика, предаде АФП.

След като в началото на годината изпадна в рецесия, Германия изглежда ще завърши годината на червено - и ще бъде на последно място сред конкурентите си в еврозоната.

Правителството е единственото, което все още прогнозира ръст на БВП през тази година, докато основните икономически институти и МВФ очакват спад от 0,2 до 0,4 %.

Растящата инфлация, болезненото повишаване на лихвените проценти, бавното възстановяване на ключовия експортен пазар Китай и високите разходи за енергия - всичко това натежава върху активността.

Някои анализатори предупреждават, че неразположението може да се окаже повече от временно.

"В момента виждаме, че страната е изправена пред нарастваща планина от предизвикателства", каза Зигфрид Русвурм, ръководител на влиятелното индустриално лоби BDI пред АФП.

Все по-голям брой предприятия, включително малки и средни, работят върху "преместването на част от дейността си извън Германия", добави той на годишната конференция на BDI.

Във вестниците отново се появява призракът на Германия като "болния човек на Европа", който напомня за периода преди 2000 г., когато страната се бореше да се конкурира на международните пазари и се сблъскваше с високи нива на безработица.

Нова ера

Шолц, който стана канцлер в края на 2021 г., предпочита да посочи друга икономическа ера.

В интервю за германски медии през март той заяви, че стремежът за постигане на климатична неутралност до 2045 г. ще върне "нивата на растеж като през 50-те и 60-те години на миналия век" - епохата на следвоенното "икономическо чудо" на Западна Германия.

За канцлера социалдемократ огромните разходи, необходими за инсталирането на нови вятърни турбини, изграждането на електрически превозни средства, намаляването на замърсяването на околната среда при производството на стомана или производството на термопомпи, ще създадат благоприятен икономически кръг.

Но визията за нов икономически златен век благодарение на прехода към зелена енергия оставя някои експерти скептични.

Преходът ще доведе преди всичко до потъване на милиарди евро за "замяна на съществуващия запас" от технологии за изкопаеми горива с технологии за възобновяеми енергийни източници "със значително повишени разходи", по думите на Русвурм. "Това няма да доведе до допълнителен икономически растеж в краткосрочен план."

"Ще получим плодовете от тези инвестиции едва в далечното бъдеще, когато ефективно успеем да намалим емисиите на парникови газове", заяви от своя страна Тимо Волмерсхайзер от икономическия мозъчен тръст „Ifo institute“.

През следващите няколко години Германия я очаква сравнително слаб растеж от по-малко от един процент, прогнозират основните икономически институти в страната.

"През това десетилетие растежът може да бъде значително по-слаб, отколкото през 2010 г. - годините на предполагаемо благоденствие", смята Марсел Фратшер, ръководител на мозъчния тръст DIW.

Вече не сте привлекателни?

Страната е спъвана и от структурни слабости, които спъват икономическите резултати: бавна бюрокрация, ниско ниво на цифровизация и застаряващо население, което може да доведе до недостиг на работна ръка.

"Ако населението намалява, БВП също няма да расте", заяви Волмерсхайзер.

Тъй като икономиката е силно зависима от производството, изглежда, че Германия ще страда от разходите за енергия, които се повишиха след войната в Украйна, въпреки че те спаднаха от ранните си върхове.

Дълго време Русия беше основният източник на газ за Германия, като доставяше огромни количества на сравнително ниски цени на най-големите индустриални групи в страната.

"Разходите за енергия, недостигът на работна ръка, бюрокрацията - за нас производството в Германия вече не е привлекателно", каза Ингеборг Нойман, ръководител на германската асоциация на текстилната промишленост, по време на събитието на BDI. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати