Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Гюров призова БНБ да изчака с решението за евентуалното му освобождаване

Парите

Гюров призова БНБ да изчака с решението за евентуалното му освобождаване

Гюров призова БНБ да изчака с решението за евентуалното му освобождаване - Tribune.bg
Снимка:

Излезлият в неплатен отпуск подуправител на Българската народна банка (БНБ) Андрей Гюров призова Управителния съвет на БНБ да не взима решение, касаещо евентуалното му освобождаване, преди произнасянето на съда по жалбата му срещу решение на Комисията за противодействие на корупцията (КПК), в което се посочва, че той е в несъвместимост със заеманата позиция. По това решение той вече е завел жалба в административния съд. 

УС на БНБ ще заседава на 16 юли във връзка със създалия се казус. На заседанието се очаква да се прецени дали решението на КПК за несъвместимост на подуправителя на БНБ е основание за неговото освобождаване от поста в централната банка. В случая БНБ само ще установи дали наличието на несъвместимост е основание за освобождаване на негов член, като това впоследствие се изпраща за окончателно решаване в парламента. Решението на УС на БНБ, което е различно от това на КПК, може да бъде обжалвано във Върховния административен съд.

В позицията на Гюров, получена в БТА след запитване, се отбелязва още, че решение, което не съответства на фактите и на закона, ще застраши процеса на присъединяване на Република България към еврозоната.

Следва пълният текст на позицията на Андрей Гюров:

На 29.06.2024 г. внесох жалба срещу решението на КПК относно твърдяна несъвместимост с длъжността ми на подуправител на БНБ. Жалбата изтъква множеството правни и фактически проблеми на това решение. То е резултат от незаконосъобразно превишаване на правомощията на КПК, както и на очевидно нарушаване на изискванията на правото на Европейския съюз и на националното ни законодателство. Очаквам административният съд да разгледа надлежно всички представени доказателства и аргументи и едва след това Управителният съвет на БНБ да се произнесе по случая. Обстоятелството, че не се изчаква произнасянето на съда, създава условия за сериозна правна несигурност. 

Фактът, че съм бил съдружник в дружество с ограничена отговорност, не представлява нарушение на Закона за БНБ, който забранява участие в дружества с неограничена отговорност. Също така Законът за БНБ не забранява участието в управителни съвети на юридически лица с нестопанска цел. Забранено е извършването на дейност без разрешение на Управителния съвет на БНБ, но факти за такава дейност липсват. Такива не може и да има, тъй като много преди да бъде обсъждана моята кандидатура като подуправител, аз надлежно съм подал оставки от двете сдружения и не съм осъществявал никаква дейност в тях. За това свидетелстват и самите сдружения.

За случая съм информирал Европейската комисия и Европейската централна банка. Като държава членка на ЕС Република България следва да гарантира независимостта на органа за вземане на решения на централната банка, а именно – на Управителния съвет на БНБ. Защитата на тази независимост изисква основанията за предсрочно прекратяване на мандата на членовете на УС да се установяват само с акт на БНБ и то на изключителните основания, посочени в правото на ЕС, каквито не са налице в този случай. 

Отговорност на членовете на УС на БНБ е да приемат решение, което защитава независимостта на институцията от неправомерно външно влияние и се основава върху коректен прочит на изискванията на закона. Решение, което не съответства на фактите и на закона, ще застраши процеса на присъединяване на Република България към еврозоната.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати